Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Hlasujte pro jedinečnost ve třetím kole

Za dvě kola se pořadí Webparády proměnilo následovně: do jejího čela se propracoval Čížkov, který odsunul Bělov na druhé místo, třetí místo si vydobyla Kašava. Na posledních dvou místech se ocitly Radostná a Voděrady, které z Webparády vypadávají.
 

Webparáda březen  

1. Čížkov
2. Bělov
3. Kašava
4. Krásná
5. Veselíčko
 
Stránky obcí si důkladně „proklepli“ porotci. Přečíst si tak můžete postřehy Karla Ferschmanna ke dvěma novým webům (Čížkov a Kašava). Jakub Ferschmann poodhalil technické zákulisí. Zdeňka Čížka, starostu obce Šebetov, zajímalo především, jak se do stránek promítá „život obce“. Michal Kuchta, tajemník z Hořic, se soustředil na grafické zpracování webu.
 
Bělov
Zdeněk Čížek: Při prvním pohledu jsem cítil svěží vánek. Velmi odvážně pojatá grafika, která se ale nemusí každému líbit. Moderní pojetí webu podtrhuje RSS čtečka, Fórum či možnost vkládání komentářů.
Jakub Ferschmann: Zdrojový kód je celkem slušný, ale i zde se najde pár chyb. Například vložení HTML blokové značky <div> do řádkové značky <a> referovaná specifikace XHTML nedovoluje. Oceňuji zde, že se autor nebojí nových technologií a díky tomu dosahuje vizuálních efektů, které zlepšují uživatelský prožitek. Co se týká přístupnosti, vytkl bych několik chyb. Špatné použití nadpisů, které jsou velice důležité pro strukturování obsahu. Například nadpis nejvyšší úrovně je na všech stránkách stejný. Hlavní sdělení stránky není na svém začátku. Odkazy na stránky s jiným obsahem než je HTML nejsou označeny, na jaký typ obsahu odkazují.
Michal Kuchta: Bělov je oříškem. Na první pohled zaujmou miniatury fotografií, které mají čtenáři velmi rádi a lákají ke kliknutí. Tím, že se jedná o snímky ilustrační, například propisky s účtenkami či tekoucí vody z kohoutku, nejsou tak otevřeným oknem obce Bělov. Fotografie ze života obce najde uživatel na hlavní stránce až dole. Rozvržení úvodní stránky je dobré, ale velké množství miniatur cizích fotografií dojem narušují. Díky inovativnímu ztvárnění zanechává web celkově výborný dojem. Na miniaturách z prostředí obce se dá zapracovat.
 
Čížkov
Karel Ferschmann: Kladně hodnotím zápisy zastupitelstva obce, úřední desku či komunikaci s občany. Oceňuji také bohatou a přehlednou náplň webu ze života celé obce. Jediná připomínka se týká toho, že ve standardu ISVS by místo www.obec-cizkov.cz/cs/obecni-urad/archiv-dokumentu/R8-A0/ mělo být www.obec-cizkov.cz/cs/obecni-urad/vyrocni-zpravy/R12-A0/ a odkaz z hlavní lišty Výroční zprávy je pak nadbytečný.
Jakub Ferschmann: Zdrojový kód je poměrně na slušné úrovni. Vyskytují se zde pouze chyby v menu, kde autor pozapomněl menu obalit HTML značkou pro seznam (<ul>, <ol>). Také je škoda, že se v krásném URL po celém webu objevují jakási čísla a písmena, u kterých není přesně znám význam. Je vidět, že autorům není přístupnost k informacím lhostejná. Když pominu již zmiňovanou chybu v HTML, tak bych vytkl pár drobností. Odkazy vedoucí na jiný obsah než je HTML stránka nejsou označeny. Na jaký typ dokumentu odkazují? Jaká je případná velikost cílového dokumentu? Dále je škoda, že seznam obcí také není na konci stránky, jako je navigace, tím by hlavní obsah byl jako první.
Zdeněk Čížek: Na první klik mě zaujala grafika. Jednoduchá, prostá, ucelená, moderní a originální. Web logicky a přehledně informuje o všech svých osmi obcích. Snad bych stránky doplnil o informace týkající se kultury a sportu, plánované akce bych ze sekce Úřední deska, informace přesunul do samostatného odkazu. Příjemná je funkce bezbariérového přístupu. Návštěvní kniha je jediná uživatelsky vstřícná aplikace na stránkách. Pár vychytávek bych přidal...
Michal Kuchta: Čížkov je doslova „výkladní skříní“ pro obec i její části. Na první pohled vidíme krásnou obec s činorodými lidmi. Velmi dobře rozvržená úvodní stránka, mapka s jednotlivými obcemi a dominantní fotografií, rubrika Novinky – Události v obci, kde hrají velkou úlohu opět fotografie, to je to, co návštěvníka webu zaujme a nepustí ho. V horním menu jsou rovnocenně uvedeny všechny části obce. Kliknutím na každou z nich se promění hlavní fotografie i odkazy vlevo, pod nimi zůstávají „na stráži“ stálé odkazy na obecní úřad a „administrativní základnu“ obec Čížkov. Prostřední sloupec se umí s textem rozšířit na úkor pravého sloupce, tím je design funkční, písmo je dobře kontrastní.
 
Kašava
Karel Ferschmann: Zaujala mě přehledná úřední deska, kabelová televize (nelíbilo se mi ale pelmel řazení informací) či foto-video galerie. Naproti tomu ve standardu ISVS nejsou uvedeny výroční zprávy a chybí informace o datové schránce obce. Zklamání se dostavilo při otevření rubriky Odměny zastupitelů, neboť se objevila pouze oficiální tabulka. Škoda také jednostranné komunikace veřejnosti v návštěvní knize či prázdné sekce Podnikatel. V testu rychlosti reakce uspěla o něco lépe Kašava (odpověď za 16,68 hodin) než Čížkov (odpověď za 47,46 hodin).
Zdeněk Čížek: Web vyniká prostou grafikou a přehlednou navigací. Odkazy jsou zajímavě provázány. Administrátor si stránek opravdu hledí a web je doslova našlapaný informacemi.
Jakub Ferschmann: Chyb ve zdrojovém kódu je celkem dost. Například lze uvést špatně zapsanou HTML entitu pro pevnou mezeru, autor se odkazuje na specifikaci XHTML vycházející z XML, ale některé značky nejsou ukončeny. Atributy některých značek nesplňují specifikaci dokonce vůbec. Také formátování na některých místech pevnou mezerou nepovažuji za šťastné. Ohledně přístupnosti oceňuji, že hlavní obsah je na začátku a navíc lze v případě potřeby přeskočit přímo na navigační část. Vylepšil bych to ještě přesunutím části pro změnu jazyka také na konec, snad jen na titulní stránce bych ji nechal na začátku, aby bylo možné jazyk přepnout při první návštěvě. Jinak se zdá, že většina hlavních pravidel je splněna, až na již zmiňované chyby v kódu.
Michal Kuchta: Na úvod webu Kašava se v pásu fotografií z obce prostřední z nich neustále, ale přitom decentně proměňuje a provádí tak návštěvníka obcí. Úsečky a kolmice mezi prvky na hlavní straně se snaží o harmonii, kterou ale narušuje pole pod nimi. Vlevo se nachází možná až moc velké, bílým podkladem „neukotvené“, menu s příliš dlouhým odkazem na zpravodaj Okénko do Kašavy. Naštěstí to dohání velké pole pro Novinky a obsah jednotlivých stránek. Novinky mají téměř stejně dlouhé perexy, ale bohužel velké množství zvýrazněných prvků a odkazů, tím působí celé pole Novinky neučesaně. Stačil by hypertextový nadpis a datum vložení, zbytek může být uvnitř.
 
Krásná
Zdeněk Čížek: Jedná se o moderně pojatý web a využívá pokročilé aplikace. Trochu jsem se v něm ztrácel, takže mi mapa webu pomohla docenit celý obsah. Stránky na mě působí tak trochu chladným dojmem, ale líbí se mi.
Jakub Ferschmann: Ohledně zdrojového kódu je zajímavé, že se autor již odkazuje na specifikaci HTML5. Bohužel se ale ve stránce také opakuje plno chyb. Nejčastější chybou je použití formátovacích atributů u některých značek, přestože to HTML5 specifikace nedovoluje. Dále pak v některých případech atribut class je uveden dvakrát. Oceňuji, že se autor nebojí použít nové technologie, ale v tomto případě si myslím, že výsledek je spíše na škodu. Ve stránce je až příliš mnoho všelijakých efektů a uživatelský prožitek to spíš zhoršuje. Jak se vyrovnal web s požadavky na přístupnost? Hlavní sdělení stránky není na svém začátku. Tabulky jsou v některých případech nevhodně použity. Odkaz vedoucí na jiný obsah než je HTML stránka není označen, nedozvíme se na jaký typ dokumentu odkazuje, ani případnou jeho velikost. Některé informace ve stránce nelze přečíst bez spuštění dodatečných skriptů.
Michal Kuchta: Web obce Krásná zaujme svým futuristickým vzhledem, je prostě jiný, zaradoval jsem se. Při druhém pohledu si bohužel všimneme mrakodrapů na pozadí, velkého množství nadpisů a odkazů, což dělá web nepřehledným. Blikající „zábavné“ miniatury a piktogramy přeci jen na web veřejné správy nepatří. Bohužel musím dát záporné body i za font, který neumí česky (nelze požadovat po čtenáři, aby si promazal historii stránek a cookies v počítači) a navíc jsou odkazy a nadpisy vůči pozadí špatně čitelné. Kliknout hned na poprvé v hlavním horním menu na pododkaz Obecní úřad Krásná je nadlidský úkol, menu zmizí, na potřetí už to člověk pochopí, že musí jet myší vždy do pravého úhlu. Na webu je vidět hodně práce, při jeho procházení jsem našel spoustu zajímavých a šikovně udělaných věcí, ale tu hlavní stránku to bohužel nezachrání.

Radostná pod Kozákovem
Zdeněk Čížek: Tento web dokazuje, že i malá obec může mít svoje důstojné stránky. Možná by si zasloužilo dát prostor plánovaným akcím a také spolkům či občanským sdružením.
Jakub Ferschmann: Chyb ve zdrojovém kódu je opravdu požehnaně. Značky jsou umístěny v místech, kde to specifikace nedovoluje. Značky jsou ukončovány jako v XHTML přesto, že se autor odkazuje na HTML 4.01. Zaměříme-li se na přístupnost, zjistíme, že tabulkový layout může uživatele mást, a tím pádem hlavní sdělení stránky není na svém začátku. Odkazy vedoucí na jiný obsah než je HTML stránka nejsou označeny, na jaký typ dokumentu vedou, a případně o jakou se jedná velikost. Na všech stránkách je uveden stejný titulek, je dobré, aby každá stránka měla název, který vystihuje její obsah.
Michal Kuchta: Na stránkách Radostné pod Kozákovem, členěných do barevně odlišených přihrádek, trochu zaniká, na co chce web upozornit. Na nový odkaz je tak uživatel upozorňován červeným popiskem „NOVÉ“ nebo červenou tečkou v menu u úřední desky. V soutěži jde o jeden ze dvou webů, kde se kliknutím nahoře na název nebo erb města nedostaneme na hlavní stránku.

Veselíčko
Zdeněk Čížek: Úvodní stránka nabídne jen pár odkazů, přes které se ale přehledně vnoříte do celého bohatého obsahu webu. Bylo to příjemné brouzdání. Jen se mi zdá, že jsem nedokázal najít všechny povinné informace, někdy i základní a zásadní.
Jakub Ferschmann: Přestože se autor striktně odkazuje na specifikaci XHTML, při posuzování zdrojového kódu lze nalézt ve stránce hodně chyb. Atributy některých značek chybí a u jiných naopak přebývají. Některé značky nejsou ukončeny, ač by v XHTML být měly. Ohledně přístupnosti by se dalo vytknout, že hlavní sdělení stránky není na svém začátku. Titulní stránka dokonce obsahuje tabulku se všemi dny v roce a až pak následuje hlavní obsah stránky. Špatné použití nadpisů, hlavní nadpis obsahuje na všech stránkách stejný obsah a ještě k tomu grafický prvek.
Michal Kuchta: Na webu Veselíčka je dominantní zelené menu, které není zbytečně dlouhé a až uvnitř najdeme vše potřebné. Dostatečný prostor mají aktuality, u nichž by stálo za to používat podobně dlouhé perexy. Vlevo „vylézá“ z hlavního pole tmavě zelený sloupec, který jakoby stahuje web dolů a „utápí“ jinak atraktivní miniatury fotogalerií.

Voděrady
Zdeněk Čížek: Voděrady využívají klasickou, osvědčenou strukturu členění webových stránek. Z úvodní stránky se i bez klikání dozvíte vše nové a nic vám neunikne.
Jakub Ferschmann: Ve zdrojovém kódu je tolik chyb, že nevím kde začít. Celý zdrojový kód se potýká se špatným ukončováním či zahajováním značek, špatným umístěním nebo dokonce špatným použitím. A jak je na tom web s přístupností? Opět na všech stránkách stejný o stránce nic nevypovídající titulek. U mnoha stránek absolutně chybí použití jakýchkoli nadpisů, které by strukturovaly obsah. Dále u většiny vizuálně vytvořených seznamů není sémanticky označeno, že se jedná o seznam. Ve stránce je vložena spousta plovoucích rámů, které mohou uživatele mást. Označení odkazů dostatečně nepopisuje jeho cíl i bez okolního kontextu.
Michal Kuchta: Na stránkách Voděrad prvních sedm hlavních odkazů v menu nikam neodkazuje (až odkazy v podmenu jsou funkční). Celý hlavní prostor vyplňuje uvítání a základní údaje obce s obrázky, některé z nich přitom vidíme už v horní grafice. Umístěny by v něm přitom měly být spíše aktuality, které jsou „uvězněny“ v pravém sloupci.
 

vytisknout  e-mailem