Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (16): Aladin a Medard

Spolehlivost odhadu počasí s narůstajícím časem stále prudce klesá. V minulém díle jsme si představili několik způsobů, jak s pomocí údajů z webu Českého hydrometeorologického ústavu získat přesné informace o aktuálním stavu počasí v České republice. Konkrétně se jednalo o radarový náhled srážkové oblačnosti nad naším územím a monitoring výskytu bouřek (blesků), z něhož bylo možné usuzovat na bezprostřední situaci a vývoj v dalších hodinách.

Dnes se přesuneme v čase mnohem dále směrem do budoucnosti a podíváme se na předpokládaný vývoj srážek v řádu celých dnů. Nepůjde o obyčejnou slovní prognózu, jako u klasických předpovědí, ale o komplexnější informaci, a to opět ve formě podrobného mapového zobrazení. Pochopitelně se zde již pohybujeme na poměrně dost nejisté půdě – spíše než o pohled do budoucnosti se jedná o pohled do křišťálové koule. Už v případě obyčejného obecného odhadu meteorologického vývoje přesnost s narůstajícím časem prudce klesá, natož u odhadu geograficky konkrétního. Nicméně existují matematické algoritmy a modely, které dokážou s relativní přesností vývoj oblačnosti v prostoru a v čase simulovat. A jsou případy, kdy vezmete zavděk jakoukoliv informací o tom, jaké bude počasí v jednom určitém místě v nadcházejících dnech.

Prvním z nich je numerický model Aladin, který naleznete opět v odkazech na titulní straně Českého hydrometeorologického ústavu. Aladin je celoevropským projektem, řízeným z centrály ve francouzském Toulouse. Zde je na vysoce výkonných počítačích každých šest hodin matematicky vymodelována hrubá předpověď pro území Evropy, která je poté v jednotlivých zemích dále zpřesňována. Tento podrobnější model pak představuje predikci stavu teploty, srážek, oblačnosti a povětrnostních podmínek pro příští dva dny. To vše ve formě mapek, generovaných pro jednotlivé šestihodinové úseky. Ke každé z veličin je v dolní části stránky dostupná nápověda, stejně jako důrazné upozornění, že modelované výsledky je nutné brát s rezervou pouze jako doplňkovou informaci, primárně jsou určeny pro interpretaci odborníkem.

Dalším podobným meteorologickým předpovědním systémem na českém internetu je projekt Medard, vyvíjený v Ústavu informatiky Akademie věd České republiky. Předpověď vývoje oblačnosti či srážek je v případě Medarda jen vedlejším výstupem, prostředkem pro dosažení hlavního cíle projektu, jímž je predikce kvality ovzduší. Ta vzniká na základě simulovaného vývoje koncentrace polutantů v atmosféře, jmenovitě přízemního ozónu, oxidu dusnatého a dusičitého a prašného aerosolu. Výsledky výpočtů pro tyto látky naleznete pod tlačítkem Ovzduší v horní části stránky. Nás však budou tentokrát zajímat opět odhady klasických meteorologických faktorů, které nalezneme pod tlačítkem Počasí. Faktorů je zde celkem pět (oproti Aladinovi přibyla mapka zachycující vývoj atmosférického tlaku) a všechny předpovědi můžeme na časové ose posouvat po hodinových úsecích až tři dny do budoucna. Pomocí příkazů na spodní liště lze pak drobně upravovat Medardovo grafické prostředí. Klepnutím na Domény je možné místo území České republiky přepnout na větší náhled střední a západní Evropy, v sekci Zobrazení můžeme zapnout postranní lišty s náhledy (Veličiny a Časová osa) či spustit plynulé přehrávání (Animace).

Nyní již opustíme nejisté vody vícedenních geografických předpovědí a na závěr tématu počasí si ještě uvedeme několik zajímavých a praktických informačních služeb. V rámci bohaté nabídky informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu stojí za vyzdvižení například Předpověď aktivity klíšťat, kterou na desetistupňové škále každý týden vyznačuje Státní zdravotní ústav. Oproti spíše vlhkomilným klíšťatům představují naopak v případě velkého sucha nebezpečí požáry – Český hydrometeorologický ústav vyhodnocuje jejich nebezpečí jednou denně, aktuální mapku hledejte pod odkazem Monitorování sucha, poté v levém menu Index nebezpečí požáru. A pokud vás zajímá fenomén počasí také z více teoretického hlediska, zkuste navštívit například tento meteorologický web. Jeho zaměření je sice již spíše odborné, ale v částech Teorie bouřek a Druhy oblaků naleznete velmi názorné vysvětlení dané tematiky.

text Vojtěch Sedláček

vytisknout  e-mailem