Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový navigátor (10): Dotazování pokračuje

Jak naložit s daty od uživatelů internetu v malé obci? Jaká se nabízejí řešení založená na využití webových služeb? Jaké nástroje jsou k dispozici?

V minulém díle jsme načali téma hromadného získávání dat od uživatelů internetu. V případě použití v malé obci tak lze například provést názorový průzkum, určité formy hlasování nebo vytvořit registrační formulář pro různé případy. Byl popsán způsob, jakým lze k tomuto účelu využít formulářů, vytvořených pomocí textového procesoru Microsoft Word a rozeslaných emailem. Záměrně jsme pominuli řešení založená na využití webových služeb, ta přicházejí na řadu nyní.

Webové nástroje, sloužící k těmto účelům, lze rozdělit zhruba do dvou skupin, na víceméně jednodušší pomůcky pro pokládání otázek spíše anketního typu a na robustnější systémy, které umožňují vedle detailní tvorby komplexnějších formulářů také získaná data vyhodnocovat a prezentovat. Dnes se dostane na prvně jmenované, zástupce pokročilejších nástrojů si popíšeme příště. Většina z redakčních systémů, používaných pro správu webových stránek, disponuje běžnou funkcí ankety – pokud pro webové stránky své obce používáte některý z těchto systémů, máte tak pravděpodobně k dispozici tento jednoduchý nástroj pro získávání zpětné vazby od svých spoluobčanů.

Pokud váš redakční systém tuto možnost nenabízí (popřípadě jej pro správu webu obce nepoužíváte), můžete využít například služby systému Blueboard.cz. Tenhle web je dlouhodobou stálicí mezi službami, poskytujícími doplňky pro vylepšování a obohacování webových stránek. Vedle ankety patří mezi nabízené aplikace mimo jiné také počitadlo přístupů, diskusní fórum, návštěvní kniha nebo formulář pro rychlé zaslání e-mailu přímo z webu. Pomocí aplikace Anketa sice můžete položit jen jedinou otázku (v rámci jedné ankety), ale její podobu můžete ovlivnit velkým množstvím nastavení. Poté, co si u Blueboard.cz zřídíte účet a přihlásíte se, vyberte v levém menu Anketa, vepište její název a stiskněte Vytvořit. Klepněte myší na hned první odkaz se jménem ankety, ostatní odkazy zatím ignorujte. Nyní se nalézáte již přímo v sekci nastavení. Nenechte se odradit velkým množstvím voleb, celý oddíl Vzhled můžete zatím zcela pominout. Ke každé volbě je navíc pod ikonkou otazníku dostupná nápověda a ještě navíc si můžete v horní části stránky přehrát krátké instruktážní video. Nejdůležitější věci nastavujete přímo v náhledu ankety vlevo. Klepnutím myši změníte znění samotné anketní otázky i jednotlivých odpovědí, pomocí znamének plus a mínus přidáváte či odebíráte další možnosti nad rámec původních tří. Nejdůležitějším nastavením v oddíle Funkce vpravo jsou volby Opakované hlasování (umožní hlasovat z jednoho počítače vícekrát) a Možnost hlasovat pro více odpovědí. V dolní části stránky pak naleznete dva způsoby, jak vytvořenou anketu zveřejnit. Pokud můžete upravovat přímo zdrojový kód webu své obce, můžete anketu vložit přímo na něj, pokud ne, můžete na obecních stránkách určitě alespoň zveřejnit krátký URL odkaz, který vede na tuto anketu přímo na stránkách Blueboard.cz.

V případě, že nemáte chuť či trpělivost věnovat vytvoření ankety příliš času, existují ještě základnější nástroje, jedním z nich je i služba Flisti.com. V minimalistickém rozhraní se nemusíte opět ani registrovat, přímo vepíšete kýženou otázku a možnosti odpovědí, jejichž počet můžete upravit, stejně jako možnost zaškrtnout odpovědí více. Ankety už z principu nemívají příliš velkou vypovídací hodnotu, proto se na závěr podíváme na zcela opačné využití internetu pro hlasování.

Služba Decing.com umožňuje elektronickou cestou provádět zcela tajnou volbu předem daného okruhu hlasujících. Služba má velmi přehledné a prosté nastavení. Kromě nadefinování jmen hlasujících a možností jejich odpovědí lze také volitelně nastavit, že možnostmi, mezi nimiž se vybírá, jsou samotná jména hlasujících – což je užitečné, neboť výběr jednoho z hlasujících na určitou pozici nebo úkol je klasickým účelem tajného hlasování. Nádavkem lze dokonce ještě hlasujícím určit různé váhy jejich hlasu. Po nastavení všeho potřebného Decing.com vygeneruje pro každého zúčastněného odkaz na jeho vlastní hlasovací lístek, tyto odkazy pak osoba zodpovědná za volbu rozešle. Na každém lístku vidí hlasující pouze možnosti pro svou volbu a průběh hlasování (kdo již odhlasoval a kdo ještě nikoli). Poté, co zvolí jednu z možností a stiskne tlačítko Vote, je hlas započítán, ale není zobrazen, tedy ani rozesílající osoba nemá informaci, kdo jak hlasoval. Po konci hlasování je na všech lístcích zobrazen výsledek volby.

text Vojtěch Sedáček

vytisknout  e-mailem