Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: Města z extrovního těsta

Co tentokrát ukázal náhodný a podrobný pohled na webové stránky?

Naplněn tradiční nejistotou před setkáním s predátorem, kráčel jsem k webovému termálnímu jezeru, kde si aligátor v hustém dešti prohříval klouby. Navzdory počasí byl v dobré náladě a potýral mne přednáškou o základech kryptologie. Když jsem ani po hodině nepochopil Vernamovu šifru, blahosklonně mne přestal trápit. „Chceš po mně další zprávy o webech. Dobrá. Když mi nabídneš alespoň trochu originální písmenočíselné zadání, podívám se na ně,“ zašklebil se. Uff, ten mi dal. Počkej, aligátore, potrápím tě kombinací akrostichonu a matematiky. „Dnešní zadání,“ povídám, „bude A3-L2-I1.“ To jsem mu to nandal, kryptologovi! Chvíli koulel očima, pak mu v nich radostně zablesklo. „To není tak těžké,“ řekl. „První tři písmena z mého jména jsou počátečními znaky ve jméně města nebo obce, sestupná číselná řada označuje jejich pořadí v seznamu“. Bylo to tak a predátor se vydal na nečekané návštěvy webů tří měst.

Andělská Hora (375 obyvatel, Bruntálsko, Moravskoslezský kraj) je město s neobyčejně malým počtem obyvatel i bohatou historií a má web, který ihned návštěvníka zaujme. Ráj turistů, cyklistů a lyžařů. Přehledné stránky a levý frame s více než desítkou položek. Každé prokliknutí nabídne spoustu informací. Zastupitelé i úřad by mohli být představeni vynalézavějším způsobem, ale budiž. Vynahradí nám to Městské minimuseum (pěkný nápad), v rubrice Dokumenty je vše přehledné a plně aktuální, stejně jako na Úřední desce. Zpravodaj města je tak nabitý akcemi, že kam se na něj hrabou v jiných městech rubriky aktualit! Rozsáhle jsou představeny historie, místní služby, turistika i památky, dokonce videa z města. Pěkné a bohaté. Jen zastupitelé se v tom všem trochu ztrácí.

Letohrad (6300 obyvatel, Ústeckoorlicko, Pardubický kraj) má na první pohled příjemné a přehledné stránky. Vodorovný frame informuje o úředních hodinách, otevře úřední desku, nabízí formuláře ke stažení členěné podle odborů, strukturu úřadu a kontakty na jeho zaměstnance. Zároveň se rozevírá o jednu úroveň níže i související část levého framu. Za pochvalu stojí velmi přehledný Elektronický úřad, v němž nalezneme jak kontakty, tak usnesení zastupitelstva. Obsáhlá rubrika Veřejná správa představí zastupitele a výbory zastupitelstva, radu a její komise. Vedení města se představuje i na fotografiích, výborný je interaktivní Kalendář starosty! Průhledně je vedeno hospodaření města, seznámíme se i s městskými organizacemi či se způsobem nakládání s odpady. A ještě něco – na úvodní stránce je Sloupek starosty a zvláštní rubriky pro seniory a pro podnikatele. Tleskejme letohradskému informatikovi Vojtěchu Křečanovi!

Ivančice (9658 obyvatel, Jihomoravský kraj) nabídnou návštěvníkovi přehlednou úvodní stránku oficiálního informačního portálu. Lze si vybrat jeden ze čtyř profilů: obecný, veřejná správa, komerce, turismus a kultura. Po rozkliknutí zůstávají hlavní rubriky pro všechny profily společné, doplňují je však vždy dalšími informacemi levý frame a dolní část hlavního textového pruhu. Hned pod profily je vyhledávač, úvodní strana nabízí také vstupy do přehledné anglické verze prostoupené hypertextovými odkazy. Jsou tu aktuality podrobné natolik, až například víme, že v tamním Besedním domě nabízeli k obědu plněné papriky, ražniči a selskou omeletu. Pěkné jsou Otázky pro starostu. „Skutečně skvělá úvodní stránka a toho kreativně využitého hypertextu!“ rozplývá se nadšením webový aligátor. Další cestu přitažlivým ivančickým webem můžeme zvolit přes rubriky portálu. Členové rady města jsou představeni na fotografiích a vizitkách. Formuláře, návody, vše členěné podle odborů, e-podatelna, elektronická úřední deska, interaktivní mapa Mikroregionu Ivančicko. Velmi dobré, potlesk pro webmastera Bohumila Smutného! Jediná výtka – organizační schéma městského úřadu by mělo být interaktivní. Když schéma zvětšíme, máme před sebou celý úřad i se jmény, v rytmu celé webové prezentace však přece jen trochu ustupuje do pozadí.

Resumé:

 Z pěti možných bodů získávají Andělská Hora 4 body, Letohrad 4 body a Ivančice 4 body.

Jiří Chum

 

vytisknout  e-mailem