Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Zvířecí stopy

Hledal hlas zvířat a našel spíše syntetické ticho.
 
Aligátor odložil noviny se zprávami o všech protivenstvích vodní říše. „Přemýšlel jsem,“ řekl, „co mohu v tomto zvířeném světě ještě považovat za zvíře.“ Nastalo ticho rytmizované jen zvuky webového potoka. „Naše přítomnost je skrytá,“ pokračoval, „možná však o to více určující. Stopy zvířat je třeba trpělivě hledat, nakonec ti však vždy přinesou příjemná překvapení,“ dodal aligátor mnohoznačně. „Myslíš,“ začínal jsem chápat, kam dnes míří, „že bychom hledali podle zvířecího klíče?“ Pokýval hlavou.
 
Nejdříve jsme tedy navštívili město Slavičín (6 939 obyvatel, Zlínsko, Zlínský kraj). Má přívětivou úvodní stránku, nad záhlavím umožňuje vodorovná lišta vstoupit přímo do rubrik Aktuality, Úřední deska, sledovat Akce nebo zkoumat Otázky a odpovědi. Oceňme, že posledně zmíněná rubrika je ještě dále členěná na témata a příslušné odbory. Levý sloupec je úsporný, nabízí čtyři kategorie: Město Slavičín, Městský úřad Slavičín, Informační centrum, Galerie. Přes Informační centrum se dostáváme jak ke kultuře a sportu, tak k místní knihovně, muzeu či nemocnici, k databázi služeb. Galerie má virtuální prohlídku města, fotografie jeho proměn a přehledně strukturované video. Kategorie Město Slavičín představí městské části, neopomene ukázat symboly, upozornit na zdejší přírodu a historii. Patřičně jsou představeni starosta i místostarosta, podrobně se lze obeznámit s rozpočtem, hlavními právními předpisy města, s územním plánem. Kategorie Městský úřad má jedenáct rubrik, věnujme pozornost Organizační struktuře, kde jsou odborům i funkcím přiřazeny aktivní kontakty, a rubrice Odbory městského úřadu s jednoduchým spojením na všechny pracovníky. „Nějak mi tu slavík nezazpíval,“ postěžoval si aligátor.
 
Město Kravaře (6 738 obyvatel, Hlučínsko, Moravskoslezský kraj) vítá návštěvníka zajímavě barevně vyladěnou úvodní stránkou „newsletterového“ stylu. V záhlaví jsou čtyři základní kategorie, které mohou návštěvníkovi usnadnit hledání informací. Potěšilo nás, jak se web přenesl přes pokušení klasického grafického uspořádání. Kravaře jsou pozoruhodné město, s bohatou historií. Prohlížíme si barokní zámek a zatímco aligátor pobíhá po zahradě, já si čtu Besedník aneb Kravařské noviny do každé rodiny. Pak nás ještě zaujaly rubriky věnované proměnám města, členěné podle podílu odborů úřadu. Rychle teď do kategorie Občan. Za velkou pozornost určitě stojí Instruktážní videa, která seznamují s nezbytným sledem úkonů, třeba od získání občanského průkazu až po povolení stavby. Opět členěno podle zúčastněných odborů, přehledné a skvělé. Zastupitelé jsou představeni fotografiemi a údajem o politické straně, další podrobnosti chybí. Ty jsou jen u starosty a místostarosty. Něco pro lovce senzací – členem rady je zde také šéf české hokejové reprezentace. Na konec jsme si nechali Městský úřad. Grafická podoba organizační struktury je nekontaktní, slovní podoba funguje, je to však vše chladné, neosobní. Zajímavý nápad je rubrika Dobrá a špatná praxe. Našli jsme v ní nakonec devět spokojených příspěvků. Pěkný web.
 
A jdeme z těch měst do obce Kozlovice (2 949 obyvatel, Valašsko, Moravskoslezský kraj). Přehledná úvodní stránka s tradičnějším rozvržením. Ve střední části je vyplněna obrazově výraznými aktualitami, podrobnější nabídku přináší pravý sloupec. Levý sloupec se zaměřuje spíše na turisty (Okolí, Vícedenní pobyt). My se vydáme za tajemstvími kategorie Info pro občany. Levý sloupec nabízí šestnáct rubrik, soustředíme se na tři z nich. O obci je rubrika přehledná, hypertextově nakročená k detailům. U předchozích měst nebylo již tradičně jednoduché najít třeba počet obyvatel, tady je zachycen dlouhodobě. Samospráva se představuje na skupinové fotografii, radní mají aspoň e-maily. Obecní úřad má tradiční rozsah informací s fotem a kontakty starosty a místostarosty, ostatních jedenáct rubrik je velmi standardních. Přehledný web. „Tak nevím, s těmi zvířaty…“ řekl jsem. Aligátor se schoval za monitor. Nebo se mi to jenom zdálo?
 
Jiří Chum


Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Slavičín 3 body, Kravaře 4 body, Kozlovice 3 body.

 

 

vytisknout  e-mailem