Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – vstřícnost?

Jak vypadají weby obcí a měst, když zrovna není žádná soutěž? Náhodně vybíráme v kontextu celé republiky. Obstojí před zuby predátora? Nikoho nešetří a přiděluje body. Jak jste na tom?
 
Klopýtat přes chatrné telefonní připojení vznikajícím virtuálním světem, vnímat jeho počáteční horlivost a přehnaná očekávání, sledovat rodící se a zanikající trendy. Zažít pak oslnivá léta eGovernmentu a za nějaký čas škrty, šetření a webové skřípění zubů. V celostátní porotě Zlatého erbu i v redakčním Objevu roku jsem vždy vnímal, že mnohé webové prezentace ožívají jen před soutěžemi. A pak podřimují. Potrefená husa nejvíc kejhá, můžete namítnout, neboť po mnoha létech teď z technických příčin skomírají i webové stránky naší redakce. Jak pomoci zase rozproudit stojaté vody obecních webů? Co takhle vzít do hry náhodu, vcítit se do role člověka, který se najednou ocitne na webu obce nebo města. Dozví se, kdo tam starostuje a co obec právě řeší? Jakou má historii a památky? Nabídnou mu lákavou trasu na výlet a představí originální hospodu? A tak jsme vypustili webového aligátora. Přistihne vás při činu, in flagranti, nebo in statu quo, tedy v setrvávání na dosažené úrovni? Uděluje až pět bodů, když je nadšen, ale rád si kousne do těch, kteří marní svoji šanci. Začneme upozorněním na uživatelskou vstřícnost  webů. Náhoda způsobila, že obce, do nichž se aligátor zakousl, buď ji nerozvíjejí, nebo v dobré víře návštěvníka zasypou vším, co považují za důležité. Podstatou webové vstřícnosti je vést, neunavovat a nabízet alternativy. Posuďte sami.
 
Webové stránky obce Žalany (516 obyvatel, Teplicko, Ústecký kraj) patří k těm na první pohled skrovným, lze se v nich však dobře orientovat. Na jedno kliknutí se dozvíme, kdo je zastupitelem a kdo starostou. Jsou zde k dispozici usnesení zastupitelstva včetně posledního, formuláře ke stažení, nezbytné kontakty. Místní periodikum Žalanské zrcadlo však od roku 2007 na webu spí. Nic se nedozvíme o historii obce, ani o současnosti či o počtu obyvatel. Škoda. Mnoho lidí, když zaslechne v nějaké souvislosti jméno obce, hledá podrobnější informace. Obec zatím příležitost dát o sobě více vědět nevyužívá. Koneckonců, počet jejích obyvatel jsem se dozvěděl na Wikipedii, raději bych však věřil údajům od pramene. • • • •
 
Úvodní stránka obce Mladkov (556 obyvatel, Ústeckoorlicko, Pardubický kraj) není sice obrazově výrazná, je však přehledná. Obsahuje sdělení, že nové oficiální stránky obce jsou již v provozu, v mém počítači však nenaskočily. Pohleďme tedy na obsah stránek stávajících. Velmi pěkně jsou představeny dějiny obce včetně památek. Proč je však nedoprovázejí fotografie? Zajímavý je také přehled zdejších ekonomických subjektů, z něhož si lze odvodit představu o skladbě obyvatel. Rubrika Obecní úřad obsahuje jak statistické údaje o obci – jen nerozumím, proč jsou spočítáni pouze obyvatelé v produktivním věku – tak o zastupitelstvu a starostovi. Úřední deska obce ovšem spí od podzimu 2010, to obci rázem ubírá body. Informační hodnotu naproti tomu mají stránky pro turisty a pro sportovce (provázané se specializovanými weby). Fotogalerie je skoupá a kupodivu i zdejší hasiči. Budu se těšit na slibované nové webové stránky. 
 
Webová prezentace Hlavnice (614 obyvatel, Opavsko, Moravskoslezský kraj) se od obou předchozích výrazně liší. Lze vypnout grafiku a učinit ji dostupnou pro osoby se zrakovým postižením, úvodní strana je přehledná a vyjadřuje ucelený grafický záměr. Kontakty na úvodní straně obsahují i spojení na představitele obce. Nejde o obec ledajakou: obsadila loni první místo v kraji a byla třetí celostátně v soutěži Vesnice roku. Rubriky jsou obsáhlé, chybí v nich však fotografie, a především hypertextové odkazy. Takhle jsme v prvním plánu zahlceni podrobnostmi. Na můj vkus je struktura příliš komplikovaná, ale tak už to prostě ve VISMO bývá. Historické památky, škola, fotogalerie patří k tomu lepšímu v prezentaci. Přesto lze na stránkách zabloudit a základní údaje o obci jsem si musel doplňovat z dalších zdrojů.
 

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Žalany 1 bod, Mladkov 3 body a Hlavnice 3 body.   
 
Jiří Chum

 

vytisknout  e-mailem