Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Pouze účelnost?

Municipální web má být vstřícný, praktický a nezdržovat.
 
Kamenem úrazu zůstává stále úvodní stránka webové prezentace. Kdo na ni soustředí přemíru údajů, často hned na začátku prohrává boj o vrtkavou přízeň návštěvníka. Aligátor, který se probouzí ze zimního spánku, to dobře ví a tak mi předložil originální trojvýběr.
 
Úvodní stránka města Hlinsko (10 143 obyvatel, Pardubický kraj) se vyznačuje velkou přehledností. Trochu netypicky zaujímají střed úvodní stránky dva svislé obdélníky: zelený (Město) a modrý (Městský úřad). Každý z nich obsahuje několik kategorií a z boku jsou pak obdélníky doprovázeny dalšími kategoriemi označenými obrázky. Mohli bychom diskutovat o účelnosti zvolené hierarchie kategorií i rubrik, není však sporu o tom, že stránka je přehledná. Vytkl bych ovšem věcné chyby: zastupitelstvo je řazeno pod úřad, zatímco obdélník Město svoji samosprávu vlastně ani nebere na vědomí. Když bychom chtěli sledovat linie přenesené a samostatné působnosti, byli bychom uvedeni ve zmatek. Buďme však spravedliví. Spolu s přehledností úvodní stránky oceňme také účelné a bohaté využívání hypertextových odkazů, ono rychlé odklízení všeho zbytečného z cesty, když spěcháme za konkrétním údajem. Možná by rada města i zastupitelstvo mohly být představeny alespoň stručnými vizitkami. Zajímavé je nabídnout hned na úvodní stránce také volbu podle témat (sociální oblast, školství, zdravotnictví). Pochvalu si zaslouží i anglická verze dobře ušitá na míru zájmům zahraničních návštěvníků.
 
Dvůr Králové nad Labem (16 557 obyvatel, Královéhradecký kraj) zvolil pro vyladění webu decentní světlé odstíny barev a přiřadil je pak čtyřem základním kategoriím (Město, Radnice, Volný čas, Podnikání) umístěným ve vodorovném rámci. Svisle je pak úvodní stránka každé kategorie členěná tradičně: levý frame s dílčími rubrikami, střední část vyhrazená pro aktuální zpravodajství a pravý rámec určený základním kontaktům. Mimochodem, tady se webmaster dopustil malého znepřesnění struktury, když označil stejnou barvou jak proniknutelný odkaz, tak mezititulky. Je skvělé, že po proklinutí každé základní kategorie se přizpůsobí barevné ladění, volba v levém framu i téma aktuálního zpravodajství. Tenhle výjimečný web je v každé chvíli přehledný. Odděluje správně to, co je v samostatné (Město) a v přenesené (Radnice) působnosti. Skvělé kontakty na pracovníky. Web je příkladem systémového uvažování promyšleného až do detailů. Pochvalme také plánek a popis rozmístění odborů v budovách městského úřadu. Jednotlivé kategorie a rubriky spolu hbitě mluví v různých úrovních webu, je to opět koncert hypertextu. Velmi pěkně je udělána také rubrika Potřebuji vyřídit. Formuláře a dokumenty jsou členěny tematicky a přiřazeny příslušným odborům úřadu. Výtečná je i živá mapka správního obvodu prostupná rychle na weby obcí. Základní informace v pěti jazycích, to je také hodno chvály. Takový zajímavý web by si zasloužil trochu vynalézavější představení zastupitelů i vedoucích úředníků.
 
Oficiální stránky města Otrokovice (18 481 obyvatel, Zlínský kraj) jsou dalším příkladem účelnosti a přehlednosti. Vodorovná hlavní lišta nabízí rychlý vstup do kategorií, většinou elektronických (e-objednávky na úřad, e-podatelna). Svisle je úvodní strana tradičně členěna na tři části: pravý frame slouží kontaktním informacím a anketám, levý nabízí sedmnáct hlavních kategorií a do střední části úvodní stránky se promítají výsledky naší volby z menu. Aktuality, místní noviny i tiskové zprávy jsou šikovně soustředěny do kategorie Mediální servis. Rubrika Město a okolí nabídne historii i organizace města včetně fotogalerie. Městský úřad nabízí interaktivní organizační strukturu s plánkem radnice a kontakty na úředníky. Jeden z úřadů, který se nebojí rozkrýt celou svoji strukturu včetně uklízeček a vrátných. Plánky budov dostupné z několika rubrik jsou samozřejmostí. Zastupitelé jsou představeni na fotografiích a s elektronickými adresami. Opět oceňuji rubriku Potřebuji si vyřídit.
 
Jiří Chum
 

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Hlinsko 4 body, Dvůr Králové 5 bodů a Otrokovice 5 bodů.

vytisknout  e-mailem