Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – Krotkost

Nevynalézavost znamená nudu a sestup do rychlého zapomnění.

Napsali nám z Postoloprt, aby aligátor okoukl jejich web a tak jsme přibrali do zkoumané trojice ještě dvě další města s kuriózními názvy. Hned jsme měli před sebou příklady toho, jak lze web nabitý kvalitním obsahem do značné míry zabít způsobem zpracování. Vedli jsme řeč o nevynalézavosti, kterou aligátor nazýval krotkostí. Kupodivu zjišťujeme, že zmatek ve webových prezentacích měst a obcí dovedou způsobit jak profesionální firmy prostřednictvím odpudivých šablon (neomluvitelné), tak nadšení amatéři přílišnou tvořivostí (pochopitelné). Webmasteři navíc mnohdy moc nerozumějí veřejné správě a klidně sesypou dohromady třeba samosprávu a úřad.

Prezentace města Postoloprty (5 162 obyvatel, Lounsko, Ústecký kraj) patří k těm, které jsou vytvořeny firmou, nenesou tedy zřetelnější stopu místní tvořivosti. Hned v záhlaví úvodní stránky jsou k dispozici úřední deska, elektronická podatelna a povinné informace. Druhá horizontála pod obrázkem města obsahuje kategorie, jež jsou dostupné také přes levý svislý sloupec (zastupitelstvo, rada) či přes úřední desku (veřejné zakázky). Do pravého svislého sloupce jsou soustředěny E-služby úřadu, Zpravodaj a rovněž kategorie, které zprostředkují dialog s občany: Napište nám a Anketa. Střední prostor úvodní stránky nabízí Aktuální zpravodajství. Věnujme teď pozornost levému svislému sloupci. Kategorie Město a okolí má užitečnou rubriku Postoloprty v číslech. Něco podobného často na webech schází! Historie je pojednána důkladně a s obrázky, neškodilo by ovšem rubriku dynamizovat hypertextem a informace rozdělit do několika vrstev, aby se v nich návštěvník mohl rychle orientovat. Místní části by mohly být dostupné rovnou z úvodní stránky. Dále se soustřeďme na kategorie nejvíce spjaté s veřejnou správou. Samospráva města se člení do dvou základních rubrik (zastupitelstvo, rada). Většina zastupitelů je představena na fotografiích, doprovázet by je však měly malé medailony. Pochvalu si zaslouží představení pracovníků úřadu na fotografiích a s kontakty v rámci odborů. Jen je vše přiřazeno pod Telefonní seznam. Vhodnější je použít na úvodní stránce rozklikávací organizační strukturu úřadu, pod níž se vše převede.

Město Vejprty (3 350 obyvatel, Chomutovsko, Ústecký kraj) má svůj originální web a to je trochu kámen úrazu. Na úvodní straně oceňme rozčlenění kategorií do skupin, v pravém svislém sloupci Informace, Akce města, Starostka města. V horizontále pod obrázkem stojí za pozornost Dotazy a náměty pro členy rady města. Úvodní strana webu je tedy obsahem vstřícná, jen je přeplněná. Celkovou přehlednost komplikuje všudypřítomný znak města. Proč? Organizační schéma je pojednáno slovně, namísto toho by bylo vhodnější jeho grafické ztvárnění, barevně odlišené a prokliknutelné. Ve prospěch toho hovoří i Plánek úřadu, z něhož se lze prokliknout do odborů. Výborně! Jsou tu zbytečné tři linie (organizační schéma, plánek úřadu a odbory a oddělení), které lze sjednotit do jedné osy celé prezentace úřadu. Rubrika Samospráva je velmi skoupá, bez fotografií a medailonků, zastupitelé i rada jsou představeni nedostatečně, patrně kvůli spamu nejsou elektronické adresy u nikoho, včetně starostky a místostarosty, proniknutelné. Ve výsledku web působí průměrně a nepůvabně, ničím nepřesvědčuje o atraktivitě sídla.

Oficiální webové stránky města Nasavrky (6 000 obyvatel, Chrudimsko, Pardubický kraj) jsou střídmé. Horní horizontála má poměrně neústrojnou nabídku kategorií. Při vší úctě by místo Kavárničky pro seniory mohla být třeba rubrika Město a jeho úřad. Soustřeďme se na levý svislý sloupec. Aktuality jsou čerstvé, ale zpracováním ponuré. Městský úřad nevyužívá ke své prezentaci organizační strukturu, ke cti města budiž řečeno, že u odborů jsou uvedeni jejich pracovníci, většinou s živými maily. Zastupitelstvo je představeno v nevýrazné tabulce, žádné fotografie, žádné zlidštění. Závěr? Na celé čáře vítězí Postoloprty, obě další města si ovšem vykračují krotce a podél zdi.

Jiří Chum
 

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Postoloprty 4 body, Vejprty 3 body a Nasavrky 3 body.

vytisknout  e-mailem