Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – identita

Statečně snáší smog a zimu, o to více se věnuje obecním webům.

 Aligátorovi se sešlo několik nabídek na zimní útulek v požární zbrojnici s výhledem na rybník. Jiná poříční obec mu chce přivézt rybí tuk, když bude přes zimu zvonit proti sněhu. Našel jsem ho na jeho webovém břehu v pohodlném volném svetru a bez ponožek, nad pekáčem štrůdlu od spolku přátel jabloní. Vyšel mi v ústrety od svých třech monitorů, řka: „Moje barva červená a bílá, dědictví mé poctivost a síla. Hrr, já jsem Čech!“ Zchladil jsem jeho vlastenecké nadšení poukazem na to, že třeba být zároveň Moravanem, Slezanem, ale i Valachem či Chodem. Zesmutněl a zaprosil: „Mohli bychom se podívat, jak obce umí zviditelnit svoji národní identitu?“ Záhy jsme zjistili, že u nás se kdejaká identita ráda zabydluje v adjektivech. A tak jsme nenašli Čechov ani Slezany, jen troje Moravany, z toho jedny v Čechách.

U oficiálních webových stránek obce Moravany (1 730 obyvatel, Pardubicko, Pardubický kraj) nás zarazilo už rozvržení úvodní stránky, se zbytečným modrým pruhem. Před menu v levém svislém pruhu je předsunuta – a dobře funguje – Úřední e-deska. Samotné menu a jeho vazby k hlavnímu prostoru úvodní stránky působí ovšem zmateně, některá záhlaví v hlavním prostoru nejdou prokliknout. Vyloženě chybné jsou podtržené části textu, nevyužité k prostupu do jiné vrstvy sdělení. Rubriky Naše obec a Historie obce jsou bez hypertextu nepřehledné až nudné, nezachraňují to ani fotografie. Některé technické údaje jako zastupitelstvo, kontakty, úřední hodiny by bylo třeba sloučit a vytvořit pro ně rubriku s názvem Obecní úřad. Základní škola se představuje podrobně, opět však bez vynalézavosti. Bohatý společenský, kulturní a sportovní život v Moravanech se promítá do několika souběžných prezentací, vše je však nabízeno v chaosu. Škoda. Oceňme tedy Úřední e-desku, jinak ovšem bída.

 Stránky další obce Moravany (1 657 obyvatel, Brněnsko, Jihomoravský kraj) se otevírají přímo rubrikou Aktuality. Ta je sice průběžně doplňována, texty však zůstávají na úrovni nevýrazných strojopisných sdělení. Obrázky v záhlaví nás provází sice celou prezentací, žádný úkol však neplní. Obecní úřad je rubrika opět bez vynalézavosti, o zastupitelích se nedozvíme nic. Pochvalme však obec za dobře vedené podrubriky Úřední deska, Obecní vyhlášky a Usnesení zastupitelstva a rady. Rubrika Historie je nezáživná, s jediným živým odkazem. Mimochodem, souběžné vlastní prezentace školy a školky ukazují, že kapacity na zdokonalení obecního webu v Moravanech určitě mají. Ani Fotogalerie za moc nestojí. K pozitivům patří rubrika Územní studie i možnost odebírat informace prostřednictvím elektronické pošty. Web je celkem přehledný, ničím však neoslní.

Poslední z trojice dnešních webových prezentací obce Moravany (752 obyvatel, Kyjovsko, Jihomoravský kraj) nabízí celkem přehlednou úvodní stránku. Střední část by mohla být využitá lépe, místo by v ní mohly nalézt třeba aktuality. Hlavní informace o správě obce jsou soustředěny do rubrik Obecní úřad a Úřední deska. Podrubriky jsou přehledné, ovšem bez údajů o zastupitelích a bez hypertextu. K dispozici jsou však místní vyhlášky a také usnesení zastupitelstva, ofotografovaný rozpočet je čitelný po zvětšení. Funguje Elektronická podatelna, lze studovat územní plán, navštívit úřední desku s údaji za dva roky. Identitu obce zachycuje tematicky členěná Fotogalerie. Dozvíme se o činnosti škol, spolků a klubů. Aligátora zaujal zdejší mužský sbor, proč není na webu slyšet? A konečně – rubrika Z Moravan do Moravan prozrazuje přátelství se stejnojmennou obcí na Pardubicku. Rubrika Historie obce je pojednána nevynalézavě a vyžaduje zdokonalení. Aligátor si také povšiml, že jedna sedmina obyvatel už přijímá aktuality na svoje elektronické adresy. Zajímavé. Celkem jsou však tři dnes navštívené weby odbyté, jméno obce neposílají nezaměnitelným způsobem do světa a dovednosti svých obyvatel nedovedou na webu nabídnout. Nejsou to úplně malé obce, a tak jde určitě o promarněné šance.

Resumé:

Z pěti možných bodů získávají Moravany na Pardubicku 2 body, Moravany na Brněnsku 3 body a Moravany na Kyjovsku 3 body.

Jiří Chum

vytisknout  e-mailem