Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Webový aligátor: In flagranti – aktuálnost?

Na koho má dnes spadeno náš predátor? Do kterých obcí zamířil na své nepředvídatelné pouti? Zaťal zuby nebo chválil?
 
Aligátor se převaloval na své oblíbené webové mělčině a na první pohled vypadal jako kus nepotřebného internetového odpadu. Trvalo dlouho, než jsem ho přilákal vůní dálek linoucí se z vyhledávače. „COMC?“ zafuněl otráveně. Úsečný způsob vyjadřování odpovídal vysokému stupni jeho lenosti a představoval co nejvíce zahuštěný dotaz: co ode mne chceš? „Co kdyby ses podíval na weby malých obcí?“ zkusil jsem ho nalákat. „Tak to ti děkuju,“ povídá webový aligátor. „Zase na mě někde vyskočí drak z obecního znaku a budu z toho mít týden rozkolísanou kalibraci.“ „Mohl by ses podívat na weby těch úplně nejmenších sídel,“ snažil jsem se ho nalákat. „Tam budou mít určitě hodně mělčin a ty si odpočineš.“ V krokodýlích očích to zablesklo. „Tak dobře. Vyberu si sám a jen tři!“
 
Přijal jsem jeho nabídku. Podmínkou tentokrát bylo, že vyslechnu dvouhodinovou přednášku o významu aktuálních informací na obecních websitech a budu si dělat poznámky, které mi zkontroluje. Podle něho je aktuálnost po vstřícnosti druhou nejvíce opomíjenou vlastností obecních websitů. „Krokodýl může podřimovat, ale sajtka ne!“ rozčiluje se predátor. V každé obci se něco dělo, děje, bude dít a patří to do rubrik Aktuality, Život v obci či Fotogalerie. Alfou a omegou obecního webu je sdělení, kdo je tam na radnici a také jeho fotka. „Abych, když mě ruší v lezení například volně pobíhající psi (o tom později), věděl, komu si mám stěžovat,“ říká aligátor. V neposlední řadě má být aktualizováno vše, co obec projednává. Pokud vydává radniční zpravodaj, tím lépe, ať je také na webu, i on se může stát zárukou pravidelné péče o webové stránky.
 
První obec, na jejíž stránky se aligátor (v letním parnu nepříliš čile) doplazil, se jmenuje Čilá (21 obyvatel, Rokycansko, Plzeňský kraj). Úvodní stránka působí příjemně, je přehledná, jen na ní chybí údaje o obci a její historii. Zastupitelé i členové výborů jsou představeni, nescházejí povinné údaje, zařazeno je i několik hypertextových odkazů. Elektronickou úřední desku doplňuje archiv pokračující až do letošního května. Aktuální je i rozpočet a usnesení zastupitelstva. Chudá a nezajímavá fotogalerie nabízí jediný snímek zdi obecního úřadu s tabulí o historii místa. Web, který spí.
 
Dva dny nebylo po našem dravci vidu, ani slechu. Pak hlásil, že prolézá webovými houštinami obce Bludov (29 obyvatel, Kutnohorsko, Středočeský kraj). I zde je úvodní stránka pro oko přijatelná. Na rozdíl od obce předchozí má úvod, v němž jsou obsaženy všechny patřičné údaje. Obec bodovala v roce 2003 dokonce v celostátním kole Zlatého erbu za bezbariérový přístup. Proč to neumí prodat? Fotogalerie je velmi pěkná a rozsáhlá, jen nezachycuje události z několika posledních let. Nechybí povinné údaje s prokliky, zastupitelé jsou představeni na fotografiích, mají i elektronické adresy. Zápisy z jednání zastupitelstva a další dokumenty chybí až za letošní rok. Elektronická podatelna je vstřícně upravená, jsou zde zajímavé ohlasy, bohužel však i ji poznamenal spánek. Ještě, že funguje panoráma návsi. Povzbuzení příznivců z počátků tohoto webu dávno vyhasla.
 
Když už jsem se začal obávat, že aligátora udolaly velké vzdálenosti, ozval se udýchaně ze sajtky obce Řikonín (34 obyvatel, Brno-venkov, Jihomoravský kraj). Že prý dobře, až na ty psy (o tom ještě později). Úvodní stránka je přívětivá. Historie obce zatím schází. Obecní úřad je představen lakonicky, ale zastupitelstvo ani starostu stránky netají. Úřední deska pěkně zpracovaná, aktuální však není. Pochválit je třeba fotogalerii, z níž si představu o obci, a dokonce i o přestavbě obecního úřadu, uděláme. Rubrika Okolí obce je prázdná. Aligátora zaujala také rubrika Diskuse s občany (aktuální do března 2011). Mezi vzkazy dvakrát upozornění na volně pobíhající psy. Webového aligátora nekousli a tak se těší, že web obce, a vlastně všech tří dnes navštívených, co nejdříve procitne ze spánku.
 

Resumé:
 

Z pěti možných bodů získávají Čilá 1 bod, Bludov 2 body a Řikonín 2 body. 
 
Jiří Chum

 

vytisknout  e-mailem