Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Policista roku 2008

Praha, palác Žofín, 2. červenec 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

Cena Policista roku 2008 už má svého majitele. Letošní ročník slavnostního vyhlašování a udělování těchto ocenění se uskutečnil jako už poněkolikáté ve velkém sále paláce Žofín v Praze. Ministr vnitra Martin Pecina hned na začátku slavnostního setkání se velmi těšil: „Pro mě je Policista roku, předání cen za nejlepšího policistu roku, premiérou, takže jsem trošičku nervózní samozřejmě, a moc se těším na to, že budu moci předat cenu a osobně poblahopřát těm z vás, kteří jste skutečně chloubou české policie a ČR.“
 
Ceny byly předávány v devíti kategoriích, a to učitel policejní školy roku, student policejní školy roku, policista veterán roku, občanský zaměstnanec roku, manažer roku, policejní tým roku, týmová práce, velitel roku, policejní čin roku a policista roku.
 
A jak se vlastně ocenění v jednotlivých kategoriích vybírají?
brig. gen. Oldřich Martinů: „Je to nelehká situace a nelehký úkol pro tu komisi, která musí vybrat z těchto příkladů dobré praxe ty nejlepší. Dnes se sem bohužel dostali jenom tito. Nedostalo se sem, a je to samozřejmě zapřičiněno omezenou kapacitou Žofína, že tady nemůže být daleko víc policistů a policistek, kteří plní skvěle každodenní úkoly. Současně si uvědomuji, že není ta policejní práce jednoduchá, protože nemůže zde s námi být např. Zdeněk Baláž nebo Roman Jedlička, kteří při plnění úkolů v loňském roce přišli bohužel o život. Takže to je potřeba si uvědomit. Gratuluji. Blahopřeji všem, kteří dnes jsou nebo byli oceněni a všem ostatním přeju, nebo přeji si, aby ty jejich dobré skutky byly hodny následovat všemi ostatními.“
 
Bezesporu nedojemnějším a nejzajímavějším okamžikem bylo předání ceny za policejní čin roku 2008. Toto ocenění si odnesl mladý stržm. Václav Richter, vrchní referent inspektorátu cizinecké policie. Ocenění si zasloužil za včasný zásah při požáru bytu v panelovém domě. Sám pronikl oknem do hořícího bytu, uzavřel přívody bytu, el. plynu a sám zahájil hašení. Nebýt jeho včasné reakce, bylo by ohroženo několik desítek lidí, které v domě v době požáru spali.
 
Letošní ocenění Policista roku 2008 si z pražského Žofína odnesl dr. Martin Kloubek. Ten od 1.3. 2009 působí na Policejní akademii ČR a už není ve služebním poměru, přesto je jeho práce pro policii a její další rozvoj velkým přínosem.

vytisknout  e-mailem