Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Výstava "Za vaši a naši svobodu - Protesty proti srpnové okupaci Československa: BLR, MLR, NDR, PLR a SSSR"

Předseda vlády Mirek Topolánek, Úřad vlády České republiky a Ústav pro studium totalitních režimů Vás srdečně zvou na zahájení výstavy "Za vaši a naši svobodu - Protesty proti srpnové okupaci Československa: BLR, MLR, NDR, PLR a SSSR" ve čtvrtek 21. srpna 2008 v 16 hodin v prostorách zahrady Strakovy akademie. 

Čtyřicet let od 21. srpna 1968 otevře předseda vlády Mirek Topolánek zahradu Strakovy akademie pro veřejnost. Zahájí tím výstavu „Za vaši a naši svobodu“, která bude až do konce října k vidění právě v zahradě Úřadu vlády.

Místo, kde probíhají oficiální přijetí státníků, budou lidé moci nově navštěvovat pravidelně o víkendech od dubna do konce října od 10 do 17 hodin. Premiér M. Topolánek zde dne 21. 8. v 16:00 hodin zahájí výstavu Za naši svobodu. "Někteří lidé z tehdejšího Sovětského svazu, Polské lidové republiky, Německé demokratické republiky a Maďarské lidové republiky nemlčeli. Tato výstava je poctou těmto přirozeným, leč nesamozřejmým obráncům svobody," říká k chystané expozici předseda vlády Mirek Topolánek.

Výstava k čtyřicátému výročí srpna 1968 bude popisovat protesty proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy v ostatních socialistických zemích. Na jednom z dvanácti výstavních panelů například vzpomíná Taťána Bajevová v předvečer demonstrace na Rudém náměstí: "Čím více jsem situaci chápala, tím větší zlost se ve mě probouzela. Intuitivně jsem vnímala probíhající násilí a skutečnost, že se má země opět stala četníkem Evropy. Věděla jsem, že mě čeká pracovní tábor a připravila se na to. V noci jsem uklidila byt a napsala dopis kamarádům a rodičům. V mé mysli nebyli žádné pochybnosti."

Výstava "Za vaši a naši svobodu" se koná pod záštitu předsedy vlády Mirka Topolánka. Expozici připravil Úřad vlády ČR a Ústav pro studium totalitních režimů. Autorem koncepce a editorem výstavy je Petr Blažek.

Kromě výstavy a zpřístupnění zahrady Strakovy akademie bude ve čtvrtek 21. srpna 2008 v Praze premiér Mirek Topolánek hostit předsedu vlády Slovenské republiky Roberta Fica. Společně se setkají v Kramářově vile, položí květiny u hrobu padlé studentky Marie Charouskové na Klárově, navštíví Slovenský institut a zahájí výstavu "A přijely tanky 1968" v Národním muzeu.

  


15. srpna 2008

vytisknout  e-mailem