Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyjádření ministra vnitra

Na základě pravidelné výroční zprávy BIS dnes média zveřejnila informaci, že ČR hrozí teroristické útoky islamistů. Média přitom vycházela z věty BIS, že „i na území ČR existuje potenciální hrozba teroristického útoku islámských džihádistů“. 

Chci občany ČR znovu ujistit, že policie v rámci zajištění bezpečnosti s tajnými službami doma i v zahraničí úzce spolupracuje a stále platí, že v tuto chvíli nemají bezpečnostní složky žádnou informaci o konkrétní hrozbě teroristického útoku na našem území. V ČR stále platí bezpečnostní stupeň jedna, tedy stupeň zvýšené bdělosti i zvýšená bezpečnostní opatření PČR na vybraných místech. Tato opatření zcela odpovídají aktuální situaci. Pokud bychom získali jakékoliv podezření o možné hrozbě, reagovala by policie okamžitě dle nastavených pravidel.

Pokud jde o sedm osob, které v ČR krátkodobě pobývaly a podle BIS se chtěly přidat k tzv. Islámskému státu, zdůrazňuji, že nešlo o občany ČR a pravidelná zpráva BIS pouze popisuje, že se tyto osoby krátce nacházely na našem území. I v tomto případě však platí, že neexistovala žádná konkrétní informace o hrozbě pro naše občany.


Milan Chovanec
ministr vnitra

vytisknout  e-mailem