Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vyjádření Ministerstva vnitra k podezření na infekční onemocnění v detenčním zařízení v Drahonicích

Vzhledem k množícím se dotazům potvrzujeme, že v jednom z detenčních zařízení, a to konkrétně v Drahonicích, se včera v rámci vstupní prohlídky objevilo u jednoho z mužů podezření na TBC. Tento muž byl neprodleně za dodržení všech hygienicko-epidemiologických opatření hospitalizován na specializovaném lékařském pracovišti v Ústí nad Labem. Výsledky vyšetření budou známy nejdříve v pondělí. Ministerstvo vnitra okamžitě informovalo krajského hygienika. 

Správa uprchlických zařízení v Drahonicích zavedla na nezbytně nutnou dobu karanténní opatření.

V letošním roce byly v zařízeních pro zajištění cizinců zjištěny v rámci vstupních prohlídek dva případy tuberkulózy plic, které byly řešeny standardním způsobem léčení na specializovaných lékařských pracovištích. Pro úplnost dodáváme, že u všech zajištěných cizinců je prováděno vstupní lékařské vyšetření v rozsahu podle běžných lékařských standardů. Provádí se klinické vyšetření a popis případných tělesných změn. Kromě odběru krve a moči se podle stanovení orgánu ochrany veřejného zdraví provádí dále tato vyšetření:

  • RTG hrudníku (plíce, srdce),
  • bakteriologické vyšetření stolice, zejména na bacilární dysenterii a břišní tyfus,
  • vyšetření BWR (Bordetova-Wassermannova reakce používaná ke zjišťování pohlavních nemocí), případně jiné, se stejnou výpovědní hodnotou,
  • případně dle potřeby provedení dalšího vyšetření podle požadavku lékaře.

 

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

 

vytisknout  e-mailem