Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila navýšení odměn za výkon funkcí v samosprávě až o 10 procent

Na návrh Ministerstva vnitra schválila vláda v pondělí, 9. prosince 2019, navýšení odměn pro členy zastupitelstev územních samosprávných celků. Ty by měly od 1. ledna 2020 stoupnout až o 10 procent. 

Uvolněným členům zastupitelstva se jejich odměny za výkon funkce navýší 1. ledna 2020 o 10 procent automaticky. U neuvolněných členů zastupitelstva určuje za výkon jednotlivých funkcí novelizované nařízení vlády maximální možnou výši odměn. O případném navýšení odměn pro své neuvolněné členy rozhoduje zastupitelstvo jednotlivých obcí.

K návrhu navýšení odměn přistupuje Ministerstvo vnitra dle nařízení vlády z roku 2017 poté, co se statistický ukazatel o průměrné hrubé měsíční nominální mzdě na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za předminulý kalendářní rok zvýší o více než 2,5 procenta. V roce 2018 se zvýšil tento koeficient ve srovnání s rokem 2017 dokonce o 7,5 procenta.

Všem obcím a krajům Ministerstvo vnitra rozeslalo k této změně metodické doporučení, které je k dispozici na webových stránkách.

Klára Dlubalová
pověřená řízením odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem