Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda schválila etický kodex a zprávu o extremismu

Zpráva o projevech extremismu a rasismu v loňském roce či Etický kodex státního úředníka jsou materiály z dílny Ministerstva vnitra, které dnes, 9. května 2012, schválil na svém zasedání kabinet Petra Nečase. Etický kodex má zajistit jasnější pravidla pro to, co smí a nesmí státní úředník. 

„Jedná se o souhrn pravidel, která jsou již obsažena ve více zákonných normách. Smyslem Kodexu je, aby úředníci, kteří pracují nejenom pro stát, ale i pro občany, věděli, jaké jsou jejich limity, co mohou a nemohou dělat,“ vysvětlil náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, legislativu a archivnictví Ondřej Veselský.  
 
Upozornil, že Kodex tak vymezuje žádoucí standardy chování zaměstnance ve vztahu k veřejnosti i k jiným zaměstnancům. „Členům vlády a vedoucím ústředních správních úřadů a jiných správních úřadů bude uloženo využít Kodex pro vytvoření vlastního etického kodexu a tento vydat vnitřním předpisem. Takovéto využití Kodexu bude rovněž doporučeno hejtmanům, primátorům a starostům,“ dodal náměstek Ondřej Veselský.
 
Vláda také na svém zasedání odsouhlasila Výroční zprávu o extremismu a projevech rasismu a xenofobie na území České republiky, Vyhodnocení koncepce boje proti extremismu pro rok 2011 a Koncepci boje proti extremismu pro rok 2012.
 
Součástí materiálu jsou například poznatky Bezpečnostní informační služby i důležitá fakta od Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a specialistů z jednotlivých krajských ředitelství policie. Nově jsou ve zprávě také prezentovány statistiky trestné činnosti motivované nenávistí vůči Romům.
 
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR
 

vytisknout  e-mailem