Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vláda odškodní bývalé příslušníky vojenských táborů nucených prací

Ministr vnitra Milan Chovanec informoval včera, 6. srpna 2014, vládu o postupu prací na připravované novele, která přiznává nárok na příspěvek bývalým příslušníkům vojenských táborů nucených prací i za dobu zařazení v technických praporech. 

„Vláda usiluje o napravení léta neřešených křivd, které způsobil těmto lidem komunistický režim,“ vysvětluje ministr vnitra Milan Chovanec. „Jedním z důvodů, proč se vládní koalice snaží o urychlenou nápravu křivd, je vysoký věk těch, kteří zažili komunistický teror na vlastní kůži.“
 
Podle připravované novely budou mít nárok na jednorázový příspěvek bývalí příslušníci vojenských táborů nucených prací také za dobu zařazení v technickém praporu, a to za předpokladu, že zařazení v technickém praporu bezprostředně navazovalo na zařazení ve vojenském táboře nucených prací. Žádost o příspěvek bude možné podat do 31. března 2015.
 
Jde o v pořadí již druhou novelu. První novela rozšířila v roce 2013 okruh osob s nárokem na poskytnutí příspěvku o bývalé příslušníky vojenských táborů nucených prací, kteří byli zařazeni do silničních praporů ženijního vojska, pomocných technických praporů nebo vojenských báňských oddílů. Charakter služby v těchto táborech lze srovnávat s nezákonným zbavením osobní svobody.
 
Finanční náklady na novelu nařízení vlády by měly činit cca 25 mil. Kč.


 
 
Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem