Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa č. 19 / 2013

Vyšlo 26. 9. 2013 

 

Obálka 19 / 2013

 

Dopisy
Vysočina, Praha a bezpečný internet

Kraj Vysočina a Národní centrum bezpečnějšího internetu společně realizují projekt Vysočina bezpečně online 2013, jehož podzimní část právě odstartovala. Součástí projektu je kromě osvětové kampaně také specializované vzdělávání pro odbornou veřejnost – policisty a sociální pracovníky, a semináře pro laickou veřejnost, především rodiče.
 
Zpravodajství
Vláda: Hlavní oblasti dotační politiky
Kosmický výzkum a rozvoj podnikání
Spolupráce s německými partnery
Zrušení sKaret potvrzeno
 
Seriál
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR: Češi a Sasové k sobě mají blíž
Díky Programu Cíl 3/Ziel 3 se uskutečnila řada zajímavých projektů. Česká republika a Svobodný stát Sasko chtějí spolupracovat i během dotačního období 2014 až 2020.
 
Rozhovor
Kraje a vláda musejí být spolupracující partneři
Michal Hašek, předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje
Kraje jsou, bohužel, z hlediska rozpočtového určení daní v té nejméně výhodné pozici. Pouze zhruba třetina celkových příjmů jsou prostředky, které mají kraje garantovány a mohou s nimi stoprocentně počítat při plánování svých rozpočtů. Zbytek peněz, více jak dvě třetiny rozpočtů, jsou dotace a v krajích každoročně bojujeme o to, abychom v rámci těchto prostředků dostali alespoň to, co v roce předcházejícím. Chceme do budoucna usilovat o větší daňovou autonomii krajů, tedy větší podíl na daňových příjmech, abychom měli zajištěnou lepší stabilitu financování.
 
Téma
Jak zachytit události v běhu času?
Břetislav Novák, webmaster a kronikář obce Batňovice
Během let web obce Batňovice prošel různými inovacemi a vylepšeními, ale původní koncepce prakticky zůstala. Naše stránky jsou sice archaické, ale fungují, a to na všech mě známých prohlížečích, snažím se, co to jde, použitý kód validovat, a přiznávám i to, že mě daleko víc zajímá problematika obsahu stránek a nutnost udržovat prezentované informace v co nejvíc aktuální podobě.
 
Babičky či Včeličky z Batňovic
Ivana Jungová
Na batňovickém webu se neztratíte a příjemně se zde virtuálně brouzdá, proto byl zařazen do Webparády. Také v obci se snadno zorientujete, rozkládá se ve Rtyňsko-Svatoňovické kotlině podél hlavní silnice a obklopují ji Jestřebí hory a několik vrchů – Verpán, Varta a Kvíčala.
 
Dobrá praxe
Lákadlo, jak přitáhnout uživatele na stránky
Jiří Vích, webmaster obce Choteč
Do budoucna bychom chtěli rozvíjet dále propagaci na Facebooku, sekci Podnikatelé v obci, zatím jsou tam tři firmy. Zvažovali jsme také diskusní fórum. Aktuální to bylo v době, kdy docházelo k odstupování zastupitelů. Místní si tak na internetu potřebovali vyměňovat názory. Řešilo se to například přes Facebook. Starší občané přitom nevěděli, jak se tam dostat, a když neměli účet, mohli jenom číst, ne psát příspěvky. Využívaná pro diskusi tedy byla sekce Ptáte se starosty. Tahle rubrika ale není pro takový účel vhodná. Dotaz se musí nejdřív autorizovat a starosta musí odpovědět.
 
Triatlon, ultralighty a motory
Ivana Jungová
Víte, ve které obci můžete narazit na orchideje, motorky či ultralehká letadla?
 
Konzultace
Jak na obecní web?
Marek Přecechtěl
Pořízení internetových stránek zejména pro malé obce může být finančně náročné. Na co je potřeba se před jejich spuštěním zaměřit a dají se pro tvorbu webu využít volně šiřitelné redakční systémy?
 
Financování základních škol
David Sláma
Nové principy financování mateřských a základních škol zřizovaných obcemi na základě rozpočtového určení daní v návaznosti na změny ve školském zákoně.
 
Správa základních registrů: Otázky a odpovědi k registrům
Správa základních registrů uskutečnila informativní semináře v jednotlivých krajích České republiky. Vybíráme některé z dotazů, které byly vzneseny na těchto akcích a spadající do gesce této instituce.
 
Zahraničí
Přeshraniční eGovernment
Jiří Průša
Již první myšlenky evropské integrace byly spojeny s jednotným trhem, založeném na volném pohybu osob, zboží, kapitálu a služeb.
 
Obavy z poplatků
Nové technologie si u Evropanů získávají oblibu, občané však pečlivě sledují ceny služeb.
 
Projekty
Dozví se elektroničtí návštěvníci o dění v obci?
Podařil se nováčkům průlom do Webparády? Zatímco Bílov příliš neuspěl a je poslední, Nevřeň zahýbala s pořadím a zaujala druhé místo. Stránky také zhodnotili porotci.
 
Historie
České a moravské pivovary (70)
Bezděkov u Klatov
Pavel Jákl
V okruhu hodiny volné chůze vedle sebe pracovalo na tucet pivovarů.
 
Uničovské privilegium
Bohdan Kaňák
Jeden z velmi starých středověkých pergamenů a dokonce první z těch, které na území českého státu dokládají udělení městského práva magdeburského. Jedná se o vůbec nejstarší listinu města Uničova a zároveň nejstarší archiválii uloženou ve Státním okresním archivu Olomouc. Od jejího vydání letos uplyne dlouhých 790 let.

 

vytisknout  e-mailem