Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Veřejná správa 21/2014

Vyšlo 23. 10. 2014 

 

Zpravodajství
Obálka 21 / 2014
Vláda: Koncepce dopravních staveb
Bezpečnostní situace i pošta
 
Rozhovor
Soláry by mohly využívat i české školy
Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR
Kolem solární energetiky panuje spousta mýtů. Část z nich se traduje z dob, kdy byla fotovoltaika ještě v plenkách, část má vyloženě zlovolný charakter. Dva největší mýty se týkají energetické a ekonomické návratnosti panelů.
 
Historie psaná příběhy lidí
Jan Novotný, ředitel Poštovního muzea a Jan Kramář, historik
Pět set let dějin pošty na našem území znamená především osudy lidí, kteří byli odesílateli či příjemci zásilek, i těch, kteří usilovali o její rozvoj. S ředitelem Poštovního muzea Janem Novotným a historikem Janem Kramářem jsme si povídali o historii pošty i Poštovního muzea.
 
S prevencí kriminality u nás začínáme už u dětí
Ladislav Sedláček, místostarosta Sokolova
Cílem projektu Bezpečný podnik je rozšířit myšlenku prevence v řadách mládeže, a to v podnicích, hernách, barech, které nejvíc navštěvují. Tady město Sokolov vyčlenilo poměrně velkou finanční částku na zakoupení lokálních kamerových systémů, krizových mobilních telefonů, detektorů kovů a podobně. Všechny tyto prostředky město bezplatně poskytuje provozovatelům těchto podniků.
 
Alchymie tvorby webu z Hrádku nad Nisou
Roman Sedláček, webmaster
Stránky se postupně stávají jen jednou z aktivit města na internetu. Z webu, prezentace na Facebooku, YouTube, Zoneramy, Google+, Twitteru a SoundCloudu se snažíme vytvořit funkční celek, zaujmout uživatele a přitáhnout jeho zájem o dění ve městě. Díky pestrosti této nabídky si každý může vybrat formu, která mu nejlépe vyhovuje.
 
Téma
Česká pošta
Ludmila Křížová
V posledním desetiletí Česká pošta výrazně mění svoji tvář, zavádí nové poštovní služby, využívá moderních technologií, a to nejen uvnitř jí samé, ale i pro její klienty. V posledních pěti letech také mění svoji pobočkovou síť a po vzoru ze zahraničí část svých pošt změnila na výdejní místa či pošty Partner, které provozují její smluvní partneři. Své nové pobočky také otevírá v nákupních centrech a galeriích. Od 1. ledna 2013 je v České republice plně liberalizovaný poštovní trh.
 
Projekt Bezpečné město se v Sokolově osvědčil
Spolupráce Policie České republiky, Městské policie a města – to je hlavní filozofie projektu Bezpečné město Sokolov. Díky němu se řeší problémy na území města. To dělá vše pro to, aby se jeho občané cítili bezpečně.
 
Unikátní projekt pomůže spojit děti a seniory
Nevyužívanému kulturnímu domu v Červeném Hrádku v městském obvodě Plzeň 4 – Doubravka se blýská na lepší časy. Znovu naplnit by ho měl v České republice zatím nevyzkoušený projekt denního stacionáře spojeného s mateřskou školkou. Článek připravil starosta MO Plzeň 4 Michal Chalupný.
 
Dobrá praxe
Skate-cihelna či vampýr
Ivana Jungová
V Hrádku nad Nisou se lze vydat za mokřady po stezce tvořené povalovými chodníčky či do suterénu multifunkčního centra za vampýrem Tobiášem.
 
Slovo starostů
Telefon nikdy nevypínám. Co kdyby se něco stalo?
Martina Rosenbergová, primátorka Liberce
To, co mne asi jako každého člověka trápí, je bezpečnost v našem městě. Mám bohužel pocit, že naši strážníci často suplují státní policisty. Když se procházím po městě, tak nepotkám policistu, ale strážníka. Státní policisty potkám jen při dopravní kontrole nebo fotbalovém utkání. Naši strážníci dnes dělají všechno – sundávají kočky ze stromů, vozí psy do útulku, řeší sousedské spory, starají se o bezdomovce. Máme velmi fundované strážníky, ale uměla bych si představit, že řeší něco jiného, že se víc věnují ochraně veřejného pořádku, majetku lidí i města.
 
Konzultace
Navrhování optimálních cyklistických tras
Lukáš Polena
V závěru sezony je čas k optimalizaci navazujících úseků, které účelně a bezpečně spojují místa v daném území.
 
Projekt
Transparentnost při rozdělování podpory a v čem tkví kouzlo jednoho webu
Jak jsou na tom weby v třetím kole s informacemi o veřejné správě a elektronickými službami? Své postřehy přinášejí Hana Haubertová, Václav Sýkora a Kamil Válek.
 
Webový aligátor
In flagranti: Adresát známý
Jiří Chum
Pod sebedokonalejším povrchem chtějme slyšet srdce.
 
Historie
České a moravské pivovary (93)
Pacov v očekávání
Pavel Jákl
Čeká město básníka Sovy a motocyklů i obnova várečenství?
 
Soutěž
Památka roku 2013
Upozornit na památky a také je finančně podpořit je cílem soutěže Památka roku 2013, kterou připravilo Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národní památkový ústav a Ústav územního rozvoje. Dnes představujeme Sedm bolestí Panny Marie v Klášterci nad Ohří a barokní bránu v Počeplicích.

vytisknout  e-mailem