Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vedení MV, Policie ČR a odborů nalezly ve většině bodů jednání shodu

Dnes, 16. září 2008, se uskutečnilo další jednání mezi vedením resortu Ministerstva vnitra a Policie ČR s představiteli odborových svazů. Jednání se zúčastnili za vedení ministerstva vnitra ministr Ivan Langer a náměstci Jaroslav Salivar, Zdeněk Zajíček a Jiří Jirka, za vedení Policie ČR policejní prezident Oldřich Martinů a jeho náměstci, dále ředitelé krajských správ Policie ČR, předseda Milan Štěpánek a krajští koordinátoři Nezávislého odborového svazu Policie ČR a předsedkyně Odborového svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová. 

Výsledky jednání shrnuli ministr vnitra, policejní prezident a předseda NOS PČR:

Ministr vnitra Ivan Langer sdělil k jednání následující:

"Na programu jednání byla celá řada bodů včetně tří požadavků odborové organizace policie. Jednání bylo velmi věcné, velmi korektní, z mého pohledu nesmírně užitečné. Byli jsme se schopni dohodnout na tom, na čem to v danou chvíli bylo možné. Některé otázky zůstávají nadále otevřené. Pro mne je klíčovou věcí fakt, že ministerstvo vnitra a policejní prezidium jsou schopny garantovat policistům, že v průběhů tří let 2007- 2009 nedojde k propadu mezd."
 

Policejní prezident Oldřich Martinů dodal:

"Už v letošním roce jsem rozhodl o uvolnění 700 milionů korun na platy policistů. Letos vzroste průměrný plat policistů o 4% a stejný 4% nárůst garantujeme pro rok 2009 s tím rozdílem, že oproti letošku chceme peníze uvolňovat už od začátku roku 2009."
 

Předseda NOS PČR Milan Štěpánek:

"Na jednání jsme mimo jiné přišli se třemi základními požadavky, které byly formulovány v průběhu měsíce srpna. Jedním z těchto požadavků bylo, aby distribuce prostředků navyšujících platy, které má policie k dispozici, byla urychlena a aby prostředky byly směřovány ke všem příslušníkům. To bylo splněno na základě pokynů policejního prezidenta již v průběhu srpna. To znamená, že v nejbližší době budou prostředky mezi příslušníky distribuovány tak, že služební příjem vzroste za rok 2008 zhruba o 4%.
Diskutovali jsme i požadavek, který se týkal personálních vztahů, profesní etiky a vztahu policistů. Shodli jsme se na tom, že společně s policejním prezidiem budeme výrazně aktivovat tzv. etickou komisi. Policisté budou mít možnost se na ni obrátit jakoukoli formou se svými problémy již v zárodku. I v tomto bodě panovala shoda.
Třetí požadavek, který se týká nové tarifní tabulky na rok 2009, splněn nebyl, nicméně nám byly nabídnuty takové varianty, které by měly zaručit objektivní systémové rozdělování finančních prostředků v příštím roce. Příští pondělí, tedy 22. září, zasedá vláda, která bude projednávat návrh státního rozpočtu a je zde požadavek odborových svazů rozpočtové sféry, aby nalezla 2, 6 miliardy Kč. Budeme očekávat výsledky tohoto jednání nejenom kvůli navýšení pro nás, ale i pro zbytek rozpočtové sféry. Po jednání vlády zasedne i výbor NOS, aby rozhodl o dalších krocích. Nicméně opakuji, že nástin řešení, který nám byl předložen, to znamená zaručení navýšení, které by odpovídalo minimálně letošnímu vývoji a distribuce navýšení už od začátku příštího roku, skýtá naději, že vše proběhne efektivněji a rychleji, než v letošním roce."

  

Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí

  


16. září 2008

vytisknout  e-mailem