Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

V Kaliningradu zasedali ministři vnitra a spravedlnosti EU - Ruská federace

Ve dnech 14. a 15. května 2009 se v ruském Kaliningradu uskutečnilo zasedání Rady stálého partnerství ve formátu ministrů vnitra a spravedlnosti Evropské unie a Ruské federace. 

Evropskou unii na jednání zastupovali ministr vnitra Martin Pecina, ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, generální ředitel GŘ Evropské komise pro spravedlnost, svobodu a bezpečnost Jonathan Faull, ředitel Europolu Robert Wainwright a zástupci Frontexu a Eurojustu. Za Švédsko, které převezme předsednictví Rady EU po České republice, se zúčastnila ministryně spravedlnosti Beatrice Ask a ministr pro migrační a azylovou politiku Tobias Billström. Ruskou delegaci vedl ministr spravedlnosti a pověřenec prezidenta Ruské federace pro spolupráci s Evropskou unií v oblasti svobody, bezpečnosti a spravedlnosti Alexander Konovalov a ministr vnitra Rashid Nurgaliev.

"Zhodnotili jsme stav spolupráce mezi Ruskou federací a Evropskou unií v oblasti svobody, bezpečnosti a spravedlnosti. Především v oblasti svobody probíhá spolupráce velmi dobře a úspěšně," uvedl ministr vnitra Martin Pecina.
 

Témata jednání:

  • migrační a hraniční otázky,
  • aktuální stav vízového dialogu mezi EU a Ruskou federací,
  • boj proti počítačové kriminalitě,
  • boj proti organizovanému zločinu,
  • spolupráce mezi Ruskou federací a Europolem,
  • boj proti drogám.
     

Migrační a hraniční otázky:

"V oblasti migrace jsme od posledního setkání Rady stálého partnerství dosáhli velikého pokroku v oblasti řízení migračních toků. Na ministerské konferenci 'Budování migračních partnerství', kterou Ministerstvo vnitra uspořádalo v Praze, jsme přijali 'Pražskou Společnou deklaraci k migraci'. Tato deklarace představuje další významný krok k prohloubení dialogu a spolupráce mezi Evropskou unií a Ruskou federací ve všech relevantních migračních otázkách. Dnes jsme v diskusích navázali také na tuto deklaraci," řekl ministr vnitra.
 

Aktuální stav vízového dialogu a implementace facilitačníí a readmisní dohody mezi Evropskou unií a Ruskou federací:

V rámci hodnocení implementace facilitační a readmisní dohody mezi ES a Ruskou federací se všechny tři strany shodly na tom, že spolupráce probíhá úspěšně a v konstruktivním duchu. Plná a správná implementace smlouvy o usnadnění vízového styku a readmisní smlouvy je klíčovým faktorem pro pokračování vízového dialogu.
 

Boj proti počítačové kriminalitě

"Na dnešním jednání jsme zdůraznili potřebu posílení spolupráce mezi policejními jednotkami, které přímo vyšetřují počítačovou kriminalitu. Je velmi důležité, abychom uměli rychle a ve vzájemné spolupráci reagovat na trestnou činnost odehrávající se na internetu. Zaměřujeme se na prevenci tohoto fenoménu - posilujeme spolupráci, sdílíme zkušenosti, zaměřujeme se na know-how," dodal Martin Pecina.
 

Boj proti organizovanému zločinu

Ministři se na společném jednání shodli, že spolupráce při potírání organizovaného zločinu je nesmírně důležitá. Shodli se také na potřebě prohloubení této spolupráce. Na dotazy českého předsednictví na úroveň ochrany osobních údajů v Ruské federaci ruští kolegové deklarovali transparentnost a otevřenost, se kterou chtějí naše kolegy seznámit se systémem ochrany osobních údajů. Ruská strana vyjádřila připravenost pokračovat v expertních jednáních, při kterých by tyto otevřené otázky byly dořešeny tak, aby mohl být na straně EU co nejdříve udělen mandát Europolu k zahájení vyjednávání o uzavření smlouvy o operativní spolupráci s RF. Ministr vnitra Martin Pecina dále zdůraznil význam zprávy ROCTA (Russian Organized Crime Threat Assessment - Vyhodnocení hrozeb ruskojazyčného organizovaného zločinu). Zpráva shrnuje situaci v oblasti ruskojazyčného organizovaného zločinu a jeho dopadů na situaci v Evropské unii. Tato zpráva by se v budoucnu měla využívat jako základ pro další praktickou spolupráci. Hlavním doporučením zprávy je potřeba posílit vzájemnou policejní a justiční spolupráci.
 

Boj proti drogám

Ministři se shodli na problematickém rozměru obchodu s drogami, zvláště ve střední Asii. Shodli se na faktu potřebě reagovat společně na situaci formou prohloubení spolupráce. Obdobně se shodli na potřebě spolupráce na boji proti obchodu se syntetickými drogami a prekursory, které představují pro naše státy akutní hrozbu.

Fotogalerie zde

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí MV pro CZ PRES

  


15. května 2009

vytisknout  e-mailem