Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Úniky informací v kauze Jiřího Čunka

Na základě vystoupení pana vícepremiéra Čunka, kdy tento sdělil médiím informaci, že Inspekce ministra vnitra (dále jen "IMV") šetří několik policistů, kteří měli vynášet do médií informace, zveřejňujeme postup pracovníků Inspekce ministra vnitra v této kauze. 

  • 15. 8. 2007 na IMV došlo podání krajského státního zástupce v Brně na policisty zařazené u Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality SKPV Policie ČR, expozitura Ostrava. Po vyhodnocení důkazních materiálů bylo část podání postoupeno k dalšímu opatření na Policejní prezidium ČR, neboť v těchto částech podání nebyl důvod k zahájení úkonů trestního řízení, ale mohlo jít o porušení služebních povinností zakládající kázeňskou pravomoc. Dále bylo postupováno chronologicky viz. níže datumově.

  • 28. 8. 2007 z obdrženého podání vyčleněno podezření z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a zahájeny IMV úkony trestního řízení ve věci "úniku informací z trestní věci proti Jiřímu Čunkovi a spol."

  • 30. 10. 2007 vlastním zjištěním IMV započato šetření k podezření "z úniku materiálů z finančního šetření" v trestní věci proti obv. Jiřímu Čunkovi, kdy 31.10.2007 IMV zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z trestného činu neoprávněné nakládání s osobními údaji. Tento případ dozorovalo Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1.

  • 27. 11. 2007 IMV věc "úniku informací z trestní věci proti Jiřímu Čunkovi a spol." odložila se závěrem, že se nepodařilo zjistit pachatele.

  • 26. 2. 2008 byl Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 podán návrh na zahájení trestního stíhání policisty z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, expozitura Ostrava, pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele a pro trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji - věc "úniky materiálů z finančního šetření".

  • 3. 3. 2008 Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 postoupila tento případ na Okresní státní zastupitelství Ostrava podle věcné a místní příslušnosti.

  • 15. 4. 2008 případ vrácen na základě rozhodnutí Nejvyššího státního zastupitelství z Okresního státního zastupitelství Ostrava na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, kdy toto zastupitelství vydalo pokyn IMV k dalšímu šetření se závěrem věc odložit, neboť se nepodařilo zjistit pachatele.

  • 23. 4. 2008 případ na základě pokynu Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 znovu předložen státnímu zástupce v rámci dozoru.

  • 22. 5. 2008 případ vrácen s pokynem z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1.

  • 30. 5. 2008 případ IMV dle pokynu státního zástupce odkládá, neboť se nepodařilo zjistit pachatele. Současně IMV vylučuje z trestního řízení trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji.

  • 12. 6. 2008 je podán na Obvodní státní zastupitelství pro Praha 1 z vyloučeného případu návrh na zahájení trestního stíhání policisty z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování, expozitura Ostrava pro trestný čin neoprávněné nakládání s osobními údaji.

  • 30. 6. 2008 Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 odevzdalo tento případ řediteli Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování k projednání kázeňského provinění podezřelého policisty.
     

Pracovníci Inspekce ministra vnitra v celém případu vícepremiéra Jiřího Čunka odvedli precizní práci, bylo nutné pečlivé vyhodnocení věci, zadokumentování a celý postup v případu dozorovalo státní zastupitelství.

  

kpt. Bc. Martina Lídlová
tisková mluvčí 
tel.č. 603 190 937

  

vytisknout  e-mailem