Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Unikátní spojení pachatele s místem činem – jednoznačná identifikace majitele odcizeného majetku

SelectaDNA, systém jednoznačně spojující pachatele s místem trestného činu a zároveň systém identifikující skutečného majitele odcizeného majetku, byl tak poprvé představen v celé šíři zástupcům Policie ČR.
 
Prostřednictvím prezentací a videí byli s produkty seznámeni zástupci služby kriminální policie a vyšetřování – odboru obecné kriminality, technické ochrany, vyšetřovatelé zabývající se krádežemi a padělky uměleckých a starožitných předmětů, krádeži automobilů apod. Prezentace se zúčastnili zároveň i technici, kteří přicházejí na místo činu jako první. To znamená, že jako první přijdou do styku se všemi stopami, a tím pádem i se syntetickou DNA.
 
Policie ČR je díky svému vybavení již nyní schopna na místě činu zajistit stopy syntetické DNA. Výjezdové skupiny disponují potřebnými svítilnami a dalším vybavením nezbytným pro provedení identifikace SelectaDNA.
 
Policie ČR aplikaci SelectaDNA vnímá nejen jako důrazný preventivní prostředek - možnost spojení s místem trestného činu budí v potenciálních pachatelích respekt - ale i jako možnost snadnějšího návratu odcizených a následně nalezených předmětů původním majitelům. Jako příklad lze uvést krádeže v kostelích, kulturních památkách, zámcích apod., kdy je obtížná přesná identifikace předmětů, i když je třeba k dispozici vhodná fotodokumentace. Na základě unikátního DNA kódu je tento problém v podstatě vyřešen a znamená tak pro policii usnadnění práce. DNA kód je nenapodobitelný, nepadělatelný a nepřenositelný – představuje tak jistotu o pravém původu věci.
 
V další částí pilotního projektu „Označování předmětů“ budou v polovině června s produkty a aplikací SelectaDNA seznámeni pracovníci na úseku prevence kriminality Policie ČR, Městské policie hl. m. Prahy a koordinátoři prevence kriminality všech pražských městských částí.
 
Informuje: JUDr. Tomáš Koníček z odboru prevence kriminality MV, tel.: 974 833 217; e-mail: tomas.konicek@mvcr.cz

vytisknout  e-mailem