Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Ukrajinská část projektu MEDEVAC se blíží k závěru

Dnes, 6. června 2014, odletěl po léčení v rámci programu MEDEVAC organizovaného Ministerstvem vnitra na Ukrajinu jeden z posledních pacientů, významný ukrajinský básník Stanislav Chernilevskyi. Do České republiky přicestovalo v prvním čtvrtletí letošního roku v rámci tohoto projektu 39 pacientů, v současné době jich v léčení zůstává pět.  

„Pomoc lidem, kteří se kvůli ozbrojenému  konfliktu ocitli ve své zemi v ohrožení života, pro nás byla povinnost“, řekl ředitel odboru azylové a migrační politiky Tomáš Haišman a dodal: „Na druhou stranu MEDEVAC se na Ukrajině zapíše hluboko do vzpomínek a paměti všech zúčastněných.“ Prvních dvacet sedm pacientů, obětí násilných střetů s policejními pořádkovými silami, které nebylo možné z různých důvodů léčit v místních podmínkách, přiletělo vojenským speciálem z Kyjeva 27. února, další o týden později.
 
Výběr pacientů trpících různými středně těžkými až těžkými zraněními, jako jsou střelná zranění hrudníku, hlavy nebo zranění vnitřních orgánů, zajišťoval Zastupitelský úřad ČR v Kyjevě ve spolupráci s neziskovou organizací Člověk v tísni. Sociální asistenci zajišťovala pro pacienty v České republice Arcidiecézní charita. Spolupráci s nimi ocenil i Tomáš Haišman: „Chtěl bych poděkovat těmto dvěma neziskovým organizacím, které jsou dokladem toho, že Ministerstvo vnitra může velice dobře komunikovat a spolupracovat s nevládním sektorem.“
 
Jedním z pacientů zraněných během revoluce na Ukrajině je i Stanislav Chernilevskyi, uznávaný básník, režisér a profesor Kyjevské divadelní národní univerzity. Byl zraněn v noci z 18. na 19. února na Majdanu, měl pět střelných zranění. V rámci projektu MEDEVAC byl léčen po dobu tří měsíců v České republice. Během léčby v ČR napsal sbírku, která čítá kolem 170 básní, v nichž staví události na Ukrajině do širších souvislostí. „Kniha bude mít název Český sešit a bude věnována všem, kteří nám z Majdanu v Praze pomáhali,“ předeslal Stanislav Chernilevskyi.
 
Program MEDEVAC zajišťuje Ministerstvo vnitra v úzké spolupráci s ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a obrany. Je primárně určen pro vážně nemocné děti z válkou postižených či jinak ohrožených oblastí, pro které neexistuje za stávajících okolností možnost léčby v místních podmínkách. Od roku 1993 se v rámci programu MEDEVAC léčilo přes 200 pacientů z Bosny a Hercegoviny, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Sýrie nebo Ukrajiny.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem