Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2015 

    Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 26. listopadu 2015 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK).

Projednávaly se příspěvky k následujícím tématům:

  • Výzkum preventivních aktivit a uplatňování Systému včasné intervence  
  • Zpráva o činnosti státního zastupitelství za rok 2014
  • Elektronický monitorovací systém pro trestní justici
  • Plán činnosti Republikového výboru pro prevenci kriminality na rok 2016  

   S poznatky z výzkumu (doc, 28 kB) s názvem „Systém včasné intervence jako nástroj omezování kriminality“, který Institut pro kriminologii a sociální prevenci realizoval v letech 2010 až 2015, seznámil PhDr. Kazimír Večerka. Projekt zaměřený na zlepšení spolupráce institucí, do jejichž působnosti spadá péče o ohrožené děti v raných stádiích sociálně patologického vývoje dítěte, byl za metodické i dotační podpory Ministerstva vnitra v rámci Programu prevence kriminality realizován v letech 2000 až 2010, poté byl převeden do gesce Ministerstva práce a sociálních věcí. Jeho fungování a rozvoj v současné době stagnuje a obě ministerstva se podnikají kroky, které by realizaci a implementaci celého systému posunuly dopředu. 

    JUDr. Jiří Hajda z Nejvyššího státního zastupitelství přednesl hodnocení vybraných částí ze zprávy o činnosti státního zastupitelství za rok 2014 zaměřených na potřeby zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality. Jeho prezentaci najdete zde (pdf, 1,16 MB)

     O Elektronickém monitorovacím systému (EMS) (ppt, 1,79 MB) určeném pro trestní justici (monitorovací náramky) a o možnostech jeho využití v kontextu zvýšení bezpečnosti a ochrany hovořil Mgr. Marek Netočný z Ministerstva spravedlnosti.

     S podněty pro plán činnosti na rok 2016 seznámil přítomné JUDr. Michal Barbořík z OBPPK. Návrh plánu bude členům RVPPK zaslán k připomínkám a schvalovat se bude v lednu příštího roku. Dále informoval o změně termínu výzvy k podávání žádostí o dotace Programu prevence kriminality na rok 2016 a jejího následného schválení RVPPK. Upřesnil také harmonogram přípravy Akčního plánu prevence kriminality, stanovujícího konkrétní úkoly k naplňování Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2016až 2020.

     Na závěr jednání pak ředitel David Chovanec poděkoval přítomným za spolupráci v končícím roce a popřál mnoho pracovních i osobních úspěchů do roku nadcházejícího. 

     Příští zasedání RVPPK se uskuteční 28. ledna 2016.
 

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem