Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Týden vědy a techniky v Muzeu PČR

Praha, dne 2. listopadu 2009 

Komentář k videu v textové podobě:

Muzeum Policie České republiky se zapojilo do akce Týden vědy a techniky. V týdnu od druhého do osmého listopadu se tu uskutečnila řada přednášek a s tím spojených zajímavých akcí. Protože Týden vědy a techniky byl podporován společností ČEZ, jednou ze součástí programu bylo také představení nového, plně elektrického vozidla značky Fiat. To společně s dobíjecími stanicemi, jejichž síť by chtěl ČEZ vybudovat, by mohlo být budoucností dopravy ve velkých městských aglomeracích.

Martin Pavlíček, společnost ČEZ : „My je propagujeme, protože si myslíme, že by to mohla být fungující alternativa pro spalující motory. Ty výhody jsou nasnadě. Je tady jednak téměř bezhlučný provoz a za druhé to auto neprodukuje téměř žádné emise. Tzn., že do města to přináší vizi ticha a čerstvého vzduchu.“

Reportér: „To auto je na elektřinu a potřebuje se čas od času někde dobít. Existuje už nějaká síť dobíjecích stanic, anebo jinak - můžu s tím autem přijet večer domů do garáže a nabít ho?!"

Martin Pavlíček, společnost ČEZ : „To už lze, doma ho nabít můžete a co se týče veřejných dobíjecích stanic, tak my bychom právě chtěli připravit jakýsi pilot v Praze a v Ostravě, kde bychom chtěli začít s výstavbou sítě dobíjecích stanic a právě ve spolupráci s autoprůmyslem připravit i provoz nějakých elektromobilů, abychom zjistili, jak tato infrastruktura může ideálně fungovat.“

Vozidlo, které do ovzduší nevypouští vůbec žádné škodliviny je poháněno elektrickým motorem, který se napájí energií z dobíjecích baterií. Chemická energie baterií se transformuje na mechanickou energii, která se pak používá k pohonu automobilu. Elektrické vozidlo pro čtyři až pět cestujících má hydraulické brzdy se systémy ABS a EBD, baterie typu lithium – polymer a může se nabíjet prostřednictví běžné zásuvky 230 V/16 A. Širší využití takovýchto vozidel je samozřejmě hudbou zatím ještě stále vzdálené budoucnosti. Nicméně Muzeum Policie České republiky spoluúčastí na akci Týden vědy a techniky pomohlo postoupit o další krok k čistší a ekologičtější budoucnosti nejen v České republice.


 

vytisknout  e-mailem