Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

červen 2012 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 28. června 2012 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídila ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitka Gjuričová.

 Na zasedání byly projednány následující příspěvky:

1.    Zpráva o realizaci probačních programů

2.    Šetření účinnosti probačních programů pro mladistvé

3.    Informace o metodické podpoře orgánů veřejné správy v oblasti služeb sociální prevence

4.    Realizace dotační politiky v resortu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

5.    Plnění úkolů RVPPK na rok 2012 vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2012 až 2015

 

Probační a mediační služba ČR (PMS) realizuje probační programy ve smyslu zákona č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže. Jsou to programy sociálního výcviku, psychologického poradenství, terapeutické programy, programy zahrnující obecně prospěšnou činnost, vzdělávací, doškolovací, rekvalifikační nebo jiné vhodné programy k rozvíjení sociálních dovedností a osobnosti mladistvých.  Směřují k tomu, aby se mladiství vyhnuli chování, jež by bylo v rozporu se zákonem, a k podpoře jejich vhodného sociálního zázemí. Mgr. Veronika Ochmanová z PMS ve své prezentaci uvedla, že  v roce 2010 bylo podpořeno 14 žádostí o dotaci ve výši 1 416 000,- Kč. Podrobnosti na https://www.pmscr.cz/programy/. Konstatovala také, že současná situace poskytuje roztříštěnou nabídku programů realizovaných řadou nestátních neziskových organizací s často lokálně omezenou působností. Snahou PMS je zúžit tuto nabídku ve prospěch menšího počtu kvalitních programů využitelných celoplošně po celé ČR.

Výsledky studieProbační programy pro mladistvé“ provedené Institutem pro kriminologii a sociální prevenci, které popsal vedoucí řešitelů Mgr. Jan Rozum, přinesly řadu poznatků o ukládání probačních programů mladistvým v ČR a o jejich efektivitě. Znění studie najdete na webu IKSP http://www.ok.cz/iksp/docs/389.pdf.

Zástupkyně Ministerstva práce a sociálních věcí Mgr. Tereza Čakrtová podala přehled aktivit MPSV v rámci metodické podpory krajů. Jejich součástí jsou pravidelné kontroly výkonu veřejné správy a tématicky zaměřené konzultační dny. Poslední dva pořádané konzultační dny se věnovaly přechodu některých kompetencí výkonu státní správy v přenesené působnosti na krajské pobočky Úřadu práce ČR, metodickému doporučení OSPOD kraje Vysočina,  možnostem využití zkušeností v práci sociálních kurátorů v oblasti protidluhového poradenství a individuálnímu projektu ESF „Křehká šance“ realizovanému Probační a mediační službou.

Ing. Radka Heřmánková z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy podala stručnou informaci o dosavadní realizaci dotační politiky MŠMT. Veškeré údaje      o dotačních programech vyhlašovaných MŠMT pro oblast prevence rizikového chování a pravidla certifikací programů primární prevence jsou k nalezení na webu MŠMT http://www.msmt.cz/socialni-programy/dotacni-programy-a-certifikace.

Na závěrzasedání projednali členové Republikového výboru stav plnění hlavních úkolů jednotlivých resortů na rok 2012 vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2012 až 2015, jejichž přehled předložila tajemnice RVPPK PhDr. Ivana Dostálová.

 

Příští zasedání RVPPK se uskuteční ve čtvrtek 28. září 2012.

 

 

 

vytisknout  e-mailem