Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Květen 2016  

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

      Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 26. května 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV (OBPPK). Tentokrát bylo jednání zaměřeno na problematiku romské populace, sociálně vyloučených lokalit a policejní práce v těchto lokalitách.
      
      Zazněly následující příspěvky:

  • Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období let 2015 až 2020, koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám
  • Zpráva o stavu romské menšiny a dotační programy Úřadu vlády
  • Policejní specialisté v oblasti policejní práce ve vztahu k minoritní skupině Romů v sociálně vyloučených lokalitách
  • Aktuality k projektům Asistent prevence kriminality a Domovník - preventista

       O vládou schválené Strategii boje proti sociálnímu vyloučení na období let 2015 až 2020, přípravách Akčního plánu k této Strategii, o koordinovaném přístupu k sociálně vyloučeným lokalitám a čerpání dotací EU v této oblasti informoval Mgr. Jiránek, ředitel Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády.

       Mgr. Jan Kozubík z Rady vlády pro záležitosti romské menšiny a kanceláře Rady vlády pro národnostní menšiny přednesl Zprávu o stavu romské menšiny, související s naplňováním Strategie romské integrace do roku 2020, a informoval o dotačních programech Úřadu vlády v oblasti romské integrace.
      
       O činnosti policejních specialistů ve vztahu k Romům v sociálně vyloučených lokalitách hovořil pplk. JUDr. Mgr. Václav Vlček. Zmínil, že další podněty ke zkvalitnění práce specialistů v budoucnu přinesly i výsledky sociologického výzkumu veřejného mínění, který shrnul a analyzoval názory Romů žijících v SVL na činnost PČR.

       S aktualitami v projektech Asistent prevence kriminality (APK) aDomovník – preventista seznámil přítomné JUDr. Michal Barbořík z OBPPK. Hovořil o užší spolupráci MV a Generálního ředitelství Úřadu práce, která výrazně přispěla k větší podpoře zejména projektu APK v roce 2016. Informoval také o přípravách projektu Domovník – preventista na finanční podporu z evropských fondů a o jeho odborném a metodickém rámci.

        V závěru jednání informovala Mgr. Markéta Hrodková z Ministerstva práce a sociálních věcí v návaznosti na požadavek z dubnového zasedání RVPPK o možnostech dotační podpory pobytových a víkendových akcí a výletů pro děti a mládež v péči orgánů sociálněprávní ochrany dětí. Dotační titul neinvestičních dotací ze státního rozpočtu pro nestátní neziskové organizace v oblasti podpory rodiny je vyhlašován každoročně.

        Příští zasedání RVPPK se bude konat 30. června 2016.


Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem