Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Červen 2016 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality


Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 30. června 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV (OBPPK).

Na programu byly následující příspěvky:

  • Aktuální stav realizace projektu Systém včasné intervence a plán do budoucna 
  • Výsledky dotačního řízení programu prevence kriminality Ministerstva vnitra
  • Inovativní projekty prevence kriminality PolicieČR
  • Terorismus a bezpečnost státu, problematika „aktivního střelce“ a ochrany měkkých cílů
     

Mgr. Hana Jamrichová z Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ve svém příspěvku zmapovala vývoj projektu Systém včasné intervence a podala členům Republikového výboru svědectví o aktuálním stavu jeho realizace. V diskusi zaznívalo zejména konstatování, že i přes jistý pokrok v realizaci projektu je třeba stále posilovat koncepční systémová řešení, která budou zárukou fungování SVI. Na závěr diskuse doporučil Mgr. David Chovanec, aby MPSV na příštím jednání znovu informovalo Republikový výbor o celkové koncepci rozvoje SVI, na jehož základě by mohlo být vyvoláno pracovní jednání s dalšími zainteresovanými resorty (např. ministerstva spravedlnosti a školství).

S výsledky dotačního řízení Programu Ministerstva vnitra v oblasti prevence kriminality pro rok 2016 seznámil JUDr. Michal Barbořík z OBPPK. Seznam podpořených projektů a další podrobnosti jsou zveřejněny na webových stránkách Ministerstva vnitra.

O inovativních projektech prevence kriminality Policie ČR informovala kpt. Bc. Petra Literová z Policejního prezidia ČR. S vybranými projekty, které byly některými členy RVPPK v diskusi velice kladně ohodnoceny, se můžete seznámit na webu MV.

O další téma zaměřené na terorismus a bezpečnost státu, problematiku „aktivního střelce“ a ochrany měkkých cílů se podělili dva řečníci. Por. Bc. Ladislav Beránek z Krajského ředitelství Policie hlavního města Prahy představil projekty cílené na problematiku aktivního střelce (AMOK) a JUDr. Tomáš Koníček z OBPPK MV hovořil o normách prevence kriminality, které jsou důležitým vodítkem pro představitele obcí a měst zejména v oblasti zajištění bezpečí občanů. Zdůraznil zejména novou normu, týkající se řízení bezpečnosti při plánování, realizaci a užívání škol a školských zařízení.

Na závěr jednání členové RVPPK schválili plán své činnosti na 2. pololetí 2016 a byly informováni o vypořádání připomínkového řízení k Akčnímu plánu prevence kriminality na období let 2016 až 2020. Jeho schválení vládou se předpokládá koncem července 2016.

Příští zasedání RVPPK se koná dne 29. září 2016.


Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem