Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Září 2016 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality


Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. září 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. V zastoupení Mgr. Davida Chovance, ředitele odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV (OBPPK), vedl jednání vedoucí oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv JUDr. Michal Barbořík. Zářijové jednání bylo tematicky zaměřeno na oblast drogové kriminality, prevence a dotační politiky.
     
Na programu byly následující příspěvky:

  • Odhalování a postih drogové kriminality po přijetí trestního zákoníku
  • Sekundární drogová kriminalita a kriminalita páchaná v souvislosti s hazardem
  • Dotační programy RVKPP na protidrogovou politiku
  • Dotační programy dalších členů RVPPK na protidrogovou prevenci

O výsledcích tříletého výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci, který byl zaměřen na odhalování a postih drogové kriminality v České republice, referoval JUDr. Petr Zeman, Ph.D. z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci. Cílem studie bylo analyzovat vývoj právní úpravy drogové kriminality, získat poznatky o jejich aplikaci orgány činnými v trestním řízení, popsat stav, vývoj a formy tohoto druhu trestné činnosti a zhodnotit dopady přijetí trestního zákoníku na odhalování a postih drogové kriminality. Kompletní znění studie najdete pod názvem Drogová kriminalita a trestní zákoník (426) na webu IKSP.

S problematikou sekundární drogové kriminality a kriminality v souvislosti s hazardním hraním seznámila přítomné Mgr. Kateřina Grohmannová z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Úřadu vlády. Její prezentace přináší zajímavá data vycházející ze studie Patologičtí hráči v léčbě 2015, dat Probační a mediační služby ČR a z dotazníkového šetření mezi vězni. Druhá zástupkyně RVKPP informovala přítomné o dotačních programech protidrogové prevence a prioritách daného programu pro rok 2017.

O dotačním řízení na podporu aktivit v oblasti primární prevence hovořil Bc. Matouš Korbel z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které ze svého rozpočtu vyčleňuje ročně průměrně cca 20 mil. Kč.

Také resort zdravotnictví realizuje v souladu s Národní strategií protidrogové politiky na období 2010 až 2018 dotační program. S jeho pravidly, cílovými skupinami a účelem seznámila Ing. Štěpánka Tyburcová z Ministerstva zdravotnictví. Předložila i přehled podpořených projektů v roce 2015 a 2016.

V diskusi k zaměření dotačních programů v oblasti protidrogové politiky a k jejich pravidlům pak vystoupili zástupci Policie ČR, za kraje a obce přizvaní manažeři prevence kriminality a ředitel Agentury pro sociální začleňování.

Na závěr jednání pozval JUDr. Michal Barbořík přítomné na konferenci „20 let prevence kriminality v České republice“, kterou OBPPK pořádá ve spolupráci s VPŠ a SPŠ MV v Praze pod záštitou ministra vnitra ve dnech 3. – 4. listopadu 2016.

Příští zasedání RVPPK se koná dne 27. října 2016.

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem