Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Květen 2014 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 
Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. května 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídil Mgr. Radek Jiránek, zástupce ředitelky odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra a později ho převzala Mgr. Alena Horáková (také z OPK).     
 
Byly předneseny příspěvky k následujícím tématům:
  • Legislativní úprava prevence kriminality
  • Výzkum problematiky domácího násilí v ČR
  • Zákon o obětech trestných činů
  • Senior – oběť trestné činnosti
S výsledky analýzy potřebnosti legislativní úpravy prevence kriminality (doc, 28 kB) seznámil přítomné ředitel Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) PhDr. Miroslav Scheinost. Respondenti posuzovali právní normy relevantní pro oblast prevence a vyjadřovali se k tomu, zda jsou dostatečné. Dotazováním a odbornými diskusemi dospěli řešitelé úkolu k většinovému názoru, že zákonná úprava systému prevence v podobě samostatného zákona není nezbytná a potřebné legislativní změny je možné provést dílčími novelizacemi stávajících právních předpisů.
 
Mezi cíle výzkumného úkolu k problematice domácího násilí (doc, 74 kB), s jehož výsledky přítomné seznámila PhDr. Milada Martinková CSc. z IKSP, patřil sběr dostupných údajů o evidovaných případech domácího násilí v České republice, shrnutí vybraných údajů o dopadu těchto případů a zjištění, jak je na pachatele domácího násilí v ČR nápravně působeno.
 
O zkušenostech s aplikací Zákona o obětech trestných činů (ppt, 382 kB)hovořila Mgr. Milena Hrabíková z Ministerstva spravedlnosti. Úlohou MSp v této oblasti je udělování akreditací nestátním neziskovým organizacím (NNO), vedení registru poskytovatelů pomoci, přidělování dotací akreditovaným subjektů a poskytování peněžité pomoci obětem. Poznatky o fungování zákona v praxi jsou sdíleny v tzv. Platformě spolupráce mezi MSp, NNO, Probační a mediační službou a tato skupina bude rozšířena o zástupce Policie ČR a Státního zastupitelství.
 
Vyhodnocení Zákona o obětech trestných činů z pohledu Policejního prezidia ČR přednesl pplk. JUDr. Ing. René Šlesinger. Uvedl, že ač tento zákon PP ČR obecně uvítalo, v dosavadním průběhu jeho aplikace se jeví některá ustanovení jako problematická. Základní problémové okruhy uvedeného zákona jsou nyní popsány v návrhu novely zákona o obětech trestných činů a trestního řádu, který PP ČR zaslalo na Ministerstvo vnitra. Diskutovalo se také o formě poučení oběti o jejích právech, které ze zákona provádí Policie ČR. Byl kritizován jeho velký rozsah, formalismus a nesrozumitelnost jazyka pro oběti i poškozené, kteří bývají po činu ve stresu a nepříznivém psychickém rozpoložení. PP ČR již navrhuje jeho změny a optimalizovaná podoba bude ještě předmětem jednání mezi zainteresovanými subjekty.
 
Příspěvek pplk. Ing. Jaroslava Karáska z Útvaru služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR se zabýval problematikou trestné činnosti zaměřené na seniory (ppt, 237 kB). Hovořil o nápadu této trestné činnosti, popsal častý modus operandi i aktuální legendy, které pachatelé využívají.
 
Příští zasedání se koná ve čtvrtek 26. června 2014.
 
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV
 

vytisknout  e-mailem