Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Červen 2015 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 
Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 25. června 2015 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Přítomným se představil Mgr. David Chovanec, který se od 1. června t. r. stal novým ředitelem sloučeného odboru s názvem odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK) a poté se ujal řízení jednání. Byly předneseny příspěvky k následujícím tématům:
  • Strategie romské integrace do roku 2020
  • Prevence recidivy prostřednictvím sociálních kurátorů
  • Poznatky z výzkumu sexuálně motivované násilné kriminalityv ČR
  • Vzdělávání v oblasti prevence kriminality v rezortu Ministerstva obrany ČR
  • Vyhodnocení plnění úkolů RVPPK
  • Projednání a připomínkování nové Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2016 až 2020
Strategie romské integrace do roku 2020 byla schválena vládou ČR v únoru letošního roku. Zástupce Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny Martin Martinek, M. A. informoval přítomné o požadavku, který vůči ČR vznesla Komise EU, týkajícího se důsledné kontrolní metody, která umožní hodnocení dopadu opatření na integraci Romů v České republice. Představil opatření ke splnění stanoveného úkolu včetně vytvoření „Metodiky hodnocení a monitoringu strategie romské integrace do roku 2020“.
 
Zajímavá prezentace (pptx, 160 kB) PhDr. Pavla Pěnkavy z Ministerstva práce a sociálních věcí seznamuje s problematikou prevence recidivy prostřednictvím sociálních kurátorů.
 
Shrnutí výsledků vstupní teoretické části výzkumu (docx, 31 kB) sexuálně motivované násilné kriminality v ČR realizované v Institutu pro kriminologii a sociální prevenci představil člen řešitelského týmu JUDr. Petr Zeman. Studie byla zaměřena na popis, základní analýzu výzkumného problému a orientaci v problematice. Hlavní empirická část výzkumu, spočívající v podrobné analýze cca 700 případů znásilnění či jiné násilné sexuální kriminality, bude v souladu s projektem dokončena ke konci letošního roku.
 
PrezentaceVzdělávání v oblasti prevence kriminality v rezortu Ministerstva obrany ČR (ppt, 1,8 MB), přednesená pplk. Mgr. Blankou Majkusovou, MBA, seznamuje s třetí střednědobou koncepcí primární prevence rizikového chovánípersonálu rezortu MO na léta 2015 až 2019, která vychází z právních předpisů a usnesení vlády ČR pro oblast integrované protidrogové politiky, prevence kriminality, boje proti extrémismu a boje s korupcí.   
 
Ve druhé části jednání vyhodnotil JUDr. Michal Barbořík z OBPPK plnění úkolů, které vyplynuly z předešlých jednání Republikového výboru. Týkaly se vytvoření meziresortní skupiny pro přípravu strategie bezpečnosti ve školském prostředí, dále zmapování možností regulace dostupnosti a konzumace alkoholu při demonstracích a veřejných akcích pořádaných zejména extrémistickými subjekty a na závěr seznámení se stávajícími postupy Státního úřadu inspekce práce v souvislosti s vyžadováním výpisu z rejstříku trestů od uchazečů o zaměstnání a navázání případného jednání orgánů inspekce s Probační a mediační službou České republiky. Všechny úkoly byly splněny.
 
JUDr. Barbořík dále apeloval na členy RVPPK, kteří tak ještě neučinili, aby dokončili a předložily podkladové materiály k vyhodnocení končící strategie prevence kriminality v ČR a zaslali také podněty a úkoly ke zpracování strategie na další období tak, aby materiál mohl být včas zpracován a připraven do procesu schvalování.
 
Příští zasedání se koná ve čtvrtek 24. září 2015.
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem