Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

březen 2012 

 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 29. března 2012 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání řídila ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitka Gjuričová.

Na jednání byly projednány následující body:
  • Návrh zákona o obětech trestných činů
  • Síťování služeb pro oběti trestné činnosti v rámci České republiky
  • Zajištění lékařské péče pro oběti znásilnění
  • Zpráva o plnění o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2011 a úkoly na rok 2012“
  • Schválení dotací na projekty Programu prevence kriminality pro rok 2012
  • Výsledky výběrového dotačního řízení pro nestátní neziskové organizace pro rok 2012 a změna v dotační politice MV pro Program pomoci a podpory obětem obchodování s lidmi
O návrhu zákona o obětech trestných činů, který Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR předložilo Ministerstvo spravedlnosti, referoval Mgr. Petr Forejt. Samostatný zákon upravuje mimoprocesní práva obětí, včetně jejich ochrany před druhotnou viktimizací ze strany policie a orgánů činných v trestním řízení, právo na poskytování odborné pomoci, na ochranu před hrozícím nebezpečím a ochranu soukromí, právo na peněžité odškodnění, na informace atd. Celé znění příspěvku najdete na http://www.mvcr.cz/clanek/prevence-519728.aspx.
 
 „Na legislativní zakotvení práva obětí trestných činů navazuje projekt Probační a mediační služby ČR s názvem „Proč zrovna já?“, uvedla PhDr. Jana Libíčková a dodala: „Projekt s využitím zkušeností dobré praxe z domova i ze zahraničí posílí a zlepší celkovou odbornou a metodickou úroveň poradenství obětem trestných činů. Rozšíří také síť poradenských míst a zásadní systémovou změnou přispěje k dostupnější a účinnější podpoře obětí trestných činů při jejich vyrovnávání s traumatem trestného činu a opětovném nabývání pocitu bezpečí, integrity a důvěry v justiční a společenský systém. Více na http://www.mvcr.cz/clanek/prevence-519728.aspx.
 
„Při objasňování a vyšetřování mravnostní trestné činnosti má zásadní význam spolupráce s gynekologem. V případě znásilnění především pak pro zajištění stop při dokazování skutku a aby se zamezilo prohlubování traumat obětí. Ze zkušeností gynekologů, z nichž pro mnohé je vyšetření znásilněné ženy ojedinělým úkonem vyplývá, jak potřebná je jednotná metodika zajišťující standardizaci postupu lékařů,“ uvedla Mgr. Iva Fürbacherová z OPK. Proto z iniciativy Ministerstva vnitra a Krajského ředitelství policie hl.m.Prahy vznikl projekt Zajištění lékařské péče pro oběti znásilnění a ke spolupráci byl vyzván Ústav pro péči o matku a dítě v Praze – Podolí. V rámci projektu proběhlo proškolení lékařů v oblasti genetiky a psychologie. a dalším výstupem bude vypracování výše zmíněné metodiky. Zástupkyně KŘ P ČR mjr. PhDr. Alena Kolářová se dále ve svém vystoupení zaměřila na využívání speciálních výslechových místností pro zvláště zranitelné oběti (děti, ženy, senioři, handicapovaní), na území ČR funguje v současné době 36 speciálních místností. Zmínila se také o přípravě specializačního kurzu pro odborníky Služby kriminální policie a vyšetřování.
 
PhDr. Ivana Dostálová z OPK seznámila přítomné s vypořádání připomínek meziresortního připomínkového řízení ve „Zprávě o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality na léta 2008 až 2011 za rok 2011 a úkolech na rok 2012“ a dokument byl schválen k odeslání na jednání vlády.
Mgr. Radek Jiránek z OPK předložil členům RVPPK návrh Komise pro výběr projektů Programu prevence kriminality k poskytování dotací ze státního rozpočtu na rok 2012. http://www.mvcr.cz/clanek/prevence-519728.aspx.

Komise posuzovala žádosti 126 samospráv s celkem 359 projekty s požadavkem na dotaci ve výši 64 165 701 Kč. Při svém hodnocení vycházela také z doporučení hodnotících komisí krajských úřadů. Celkem k podpoře státní účelovou dotaci navrhla 201 projektů podaných 99 žadateli – kraji a obcemi v celkové výši 40 752 000 Kč (z toho jsou investiční prostředky ve výši 20 126 000 Kč a neinvestiční ve výši 20 626 000). RVPPK tento návrh schválil. Podrobné informace na webu MV
Mgr. Barbora Holušová z OPK informovala o výsledcích dotačního řízení pro nestátní neziskové organizace (NNO) v rámci programu „Prevence domácího násilí s důrazem na práci s násilnými osobami“ pro rok 2012. Z počtu 10 letos předložených projektů byla dotace poskytnuta 7 projektům v celkové výši 1 614 000,-Kč. Podrobnosti najdete na http://www.mvcr.cz/dotace-a-granty.aspx.

 
O Programu podpory a ochrany obětí obchodování s lidmi hovořila PhDr. Olga Šifferová z OPK. Program je určen k zajištění obětí trestného činu obchodování s lidmi a případných svědků pro trestní řízení vedené na území České republiky prostřednictvím škály nabízených služeb (ubytování, stravování, zdravotní péče, poradenské služby, tlumočnické služby, rekvalifikační kurzy apod.)  Od roku 2004 byl financován také prostřednictvím dotací. Ukázalo se však, že tento postup neumožňuje zadavateli (OPK MV) přesnou evidenci poskytovaných služeb pro jednotlivé klienty za kalendářní měsíc, okamžitou kontrolu případných zjištěných nedostatků a jejich odstranění a také nemůže flexibilněji reagovat na potřeby klienta. Proto OPK letos přistoupil v souladu se Zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách na změnu financování Programu.
 
Členové RVPPK pověřili svého předsedu, aby v rámci plnění úkolu: „Zadat analýzu potřebnosti právní úpravy prevence kriminality, posoudit její výsledky a závěry předložit vládě“ vyplývajícím ze Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015 oslovil jejich statutární zástupce se žádostí o zodpovězení příslušných otázek a zároveň požádali ředitele Institutu pro kriminologii a sociální prevenci (IKSP) PhDr. Miroslava Scheinosta o součinnost při zpracování tohoto úkolu.
 
V závěru jednání PhDr. Scheinost avizoval zasedání Světové viktimologické společnosti v Haagu ve dnech 20. - 24. května a informoval o vzniku České kriminologické společnosti v březnu 2012. Podrobnosti  o obou událostech jsou na  www.ok.cz/iksp/news.html

Příští zasedání RVPPK se uskuteční dne 26. dubna 2012.
 
Odbor prevence kriminality MV, Mgr. Květa Dočkalová, 6. 4. 2012
 

vytisknout  e-mailem