Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2016 



      Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 31. března 2016 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV (OBPPK).
Byly projednány následující body programu:

  • Informace o výsledcích dotačních řízení Ministerstva vnitra
  • Zpráva o současné praxi Týmů pro mládež V ČR
  • Problematika nezletilých dětí bez doprovodu

     JUDr. Michal Barbořík, vedoucí oddělení preventivních programů, lidských práv a dobrovolnické služby, informoval o výsledcích dotačních programů spravovaných odborem bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra. Jedná se o program “Prevence sociálně patologických jevů“ zaměřený na prevenci domácího násilí na seniorech a trestné činnosti páchané na seniorech, o program na provozování evropských krizových a asistenčních linek 116 xxx pro bezplatné volání dětí v krizi, rodičů a příbuzných pohřešovaných dětí a obětí trestných činů a o podporu projektů dobrovolnické služby.
     
     Zástupkyně Probační a mediační služby ČR Mgr. Kamila Špejrová referovala o práci Týmů pro mládež (TM) v České republice. Zaměřila se na zkušenosti ze čtyř soudních okresů vybraných v rámci individuálního projektu Projekt „Na správnou cestu!“, realizovaného v letech 2013 až 2015. Jedním z hlavních výstupů projektu bylo vytvoření metodiky pro zakládání a vedení činnosti TM. Ta je zásadní pomůckou pro pilotní ověřování činnosti týmů v rámci projektu Na správnou cestu! II., který bude podpořen prostředky z ESF, a bude probíhat v období od jara 2016 do jara 2020.

     O problematice nezletilých cizinců bez doprovodu (NBD) na území České republiky hovořila Mgr. Hana Jamrichová z odboru ochrany práv dětí Ministerstva práce a sociálních věcí. Za NBD se dle zákona č. 325/1999 Sb., o azylu považuje osoba mladší 18 let, která přicestuje na území státu bez doprovodu zletilé osoby, která ji má v péči a také osoba téhož věku, která byla po přicestování na území bez doprovodu ponechána. Mgr. Jamrichová poukázala na problémy s ověřováním skutečného věku dětí, s určováním místní příslušnosti orgánů sociálněprávní ochrany dětí (OSPOD) a s umísťováním dětí do pobytových zařízení a školské sítě. Zdůraznila nezbytnost meziresortní spolupráce zainteresovaných institucí, vzdělávání pracovníků OSPOD a metodického doporučení MPSV k postupu obecních úřadů obcí s rozšířenou působností při poskytování sociálně-právní ochrany NBD. Diskuse potvrdila, že problematika vyžaduje politickou podporu systémového řešení.

Příští zasedání RVPPK se bude konat 28. dubna 2016.

Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem