Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Říjen 2014 

Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 25. října 2014 v budově Ministerstva vnitra na Letné (MV). Jednání řídila ředitelka odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK) Mgr. Jitka Gjuričová.
Na jednání byly projednány následující informace: 
  • Sociální kurátoři v praxi
  • Zpráva o činnosti státního zastupitelství za rok 2013
  • Zpráva o stavu romské menšiny v České republice za rok 2013
  • Projekt „Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů“
  • Příprava Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012 až 2015 
Zástupce Ministerstva práce a sociálních věcí dr. Pavel Pěnkava přednesl příspěvek o vývoji práce kurátorů (ppt, 3,3 MB) v oblasti sociální prevence, o rozsahu jejich činnosti a o současných nárocích na profesní zdatnost a kvalitu sociálních kurátorů.
 
JUDr. Jiří Hajda z Nejvyššího státního zastupitelství komentoval vybrané kapitoly ze Zprávy o činnosti státního zastupitelství za rok 2013 (pdf, 1,4 MB). Celý text zprávy naleznete na webu NSZ.
 
Se Zprávou o stavu romské menšiny v České republice za rok 2013 seznámila přítomné Mgr. Eliška Perevorská, M.A., z Rady vlády ČR pro záležitosti romské menšiny. Dokument popisuje současnou situaci a integrační opatření, představuje příklady dobré praxe a upozorňuje na rizika, která mohou vést ke zhoršení situace romské menšiny v ČR. Zpráva je připravena k projednání vládou ČR.
 
Mgr. Alena Horáková z odboru prevence kriminality MV představila projekt Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů“ podpořený ESF. Cílem projektu je připravit systém vzdělávání pro pracovníky veřejné správy a samosprávy v oblasti prevence, vyšetřování a stíhání trestných činů páchaných na seniorech. Je určen příslušníkům Policie ČR na všech úrovních; pracovníkům veřejné správy a soudcům a státním zástupcům v rámci celoživotního vzdělávání. Výstupem projektu bude i vytvoření metodiky pro tvorbu kvalitních preventivních projektů realizovaných na místní úrovni kraji, městy i nestátním neziskovým sektorem k zajištění bezpečného životního prostředí pro seniory.
 
PhDr. Ivana Dostálová (OPK) seznámila členy RVPPK s osnovou a časovým harmonogramem přípravy Zprávy o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality v ČR na léta 2012 až 2015 za rok 2014 a úkoly na rok 2015. Požádala přítomné, aby v podkladech za příslušné resorty věnovali zvýšenou pozornost efektivitě vynaložených finančních prostředků na preventivní aktivity.
 
Příští zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality se uskuteční ve čtvrtek 27. listopadu 2014.
 

vytisknout  e-mailem