Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Únor 2016 

      Únorová schůze Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) byla zaměřena na problematiku koncepce vězeňství v České republice do roku 2025, penitenciární a postpenitenciární péči a prevenci recidivy. Hostitelem výjezdního zasedání 25. února 2016 se pod záštitou Vězeňské služby ČR (VSČR) stala věznice Příbram. Jednání vedl Mgr. David Chovanec, ředitel odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra (OBPPK) a zazněly na něm následující příspěvky:
 

  • Prevence recidivy trestné činnosti u osob opouštějících výkon trestu odnětí svobody
  • Možnosti systémového řešení umožňující vývoj a implementaci resocializačních programů pro pachatele trestných činů s cílem snížit rizika recidivy
  • Výzkum sankční politiky ke vztahu trestání a recidivy
  • Užívání drog ve věznicích
  • Koncepce vězeňství v ČR do roku 2025


Dopolední program zahájila ředitelka Probační a mediační služby ČR PhDr. Andrea Matoušková prezentací o prevenci recidivy trestné činnosti u osob propouštěných výkon trestu, v níž podala zprávu o stávající praxi Komise pro podmíněné propuštění, jejím významu pro posílení možnosti sociální integrace odsouzených a seznámila s výsledky realizace projektu Křehká šance.

V dalším vystoupení se společně s ing. Michalem Řeháčkem z Generálního ředitelství Vězeňské služby zamýšleli nad možnostmi systémového řešení vývoje a implementace resocializačních programů s cílem snížit rizika recidivy. Inspirací pro ně byl systém probačních programů pro mladistvé pachatele a jejich obsahové zaměření prováděný v letech 2011 až 2013. Fundované zhodnocení by mělo být cestou ke stále přesnějšímu vymezení českých potřeb a cílů programů a k aktualizaci koncepce.

Zástupce z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci PhDr. Jan Tomášek, Ph.D. seznámil přítomné s poznatky z výzkumu sankční politiky ke vztahu trestání a recidivy. Jeho cílem byla analýza a vyhodnocení právní úpravy trestněprávních sankcí po změnách, ke kterým došlo v důsledku přijetí nového trestního zákoníku.

Po obědě členové Republikového výboru absolvovali za doprovodu pracovníků věznice a jejich odborného výkladu prohlídku prostor věznice.
V další části programu prezentovala Mgr. Kateřina Grohmannová z Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMV) Úřadu vlády výsledky studie Užívání drog ve věznicích. Cílem studie je mapování zkušeností osob ve výkonu trestu odnětí svobody (VTOS) s užíváním drog a hraním hazardních her. Studie probíhá ve spolupráci NMV, VSČR a agentury ppm factum research od roku 2010 ve dvouletém intervalu, dosud tedy byly uskutečněny tři. Pravidelné opakování studie skýtá možnost porovnání výsledků, sledování trendů a nastolení adekvátních opatření.

V závěru jednání představil zástupce Ministerstva spravedlnosti ČR JUDr. Kamil Nedvědický, vedoucí pracovní skupiny pro Novou koncepci vězeňství, návrh této koncepce. Koncepce vězeňství v ČR do roku 2025 předpokládá modernizaci vězeňství spočívající ve zvýšení skutečné zaměstnanosti vězňů, kvalitnějším a cílenějším vzdělávání vězňů, zlidštění podmínek ve věznicích a diferenciaci, ve snaze o omezení užívání návykových látek ve věznicích a podpoře zaměstnávání propuštěných vězňů a následné péči o ně. To vše samozřejmě v rámci účinné legislativy a zajištění financování rozvoje věznic.

Nabitý program jednání se nepodařilo naplnit beze zbytku, k dvěma plánovaným prezentacím se členové výboru vrátí na některém z příštích zasedání.


Další jednání RVPPK se uskuteční 31. března 2016.


Mgr. Květa Dočkalová, odbor bezpečnostní politiky a prevence kriminality MV






 

vytisknout  e-mailem