Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Březen 2015 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality
 
Zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality (dále jen RVPPK) se konalo ve čtvrtek 26. března 2015 v budově Ministerstva vnitra na Letné. Jednání vedl Mgr. Radek Jiránek, pověřený řízením odboru prevence kriminality Ministerstva vnitra (dále jen OPK).
Na zasedání byly projednány následující body:
  • Problematika zaměstnávání osob se záznamem v rejstříku trestů
  • Užívání návykových látek v souvislosti s extremistickými, rasové motivovanými a xenofobními trestnými činy
  • Dotace programu „Prevence sociálně patologických jevů pro rok 2015“
  • Dotace na projekty Programu prevence kriminality pro rok 2015
  • Zpráva o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminalityv České republice na léta 2012 až 2015 za rok 2014
PaedDr. Jitka Čádová, ředitelka Probační a mediační služby ČR ve své prezentaci „Problematika zaměstnávání osob se záznamem v rejstříku trestů“ (ppt, 393 kB) zhodnotila stávající praxi v této oblasti v České republice.
 
Prezentace Mgr. Kateřiny Grohmannové z Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky se zabývala užíváním návykových látek v souvislosti s extremistickými, rasové motivovanými a xenofobními trestnými činy (pdf, 634 kB). Analýza dostupných dat by měla představovat výchozí bod pro návrh odpovídajících preventivních opatření a následně sloužit k vyhodnocení jejich implementace.
 
Mgr. Veronika Studzinská z OPK seznámila s podpořenými projekty nestátních neziskových organizací v programu „Prevence sociálně patologických jevů“ se zaměřením prevenci domácího násilí a trestnou činnost páchanou na seniorech pro rok 2015. Výběrová komise posuzovala 11 žádostí a doporučila podpořit 8 projektů celkovou částkou 1 614 000,- Kč. Podrobnosti na webu MV
 
O výsledcích jednání Komise RVPPK pro výběr projektů Programu prevence kriminality na rok 2015 referoval Mgr. Radek Jiránek. Komise navrhla podpořit celkem 263 projektů, z toho 16 krajských. Ministerstvo vnitra uvolní částku 57 954 000,-Kč (z toho 19 606 000,-Kč na investiční projekty a částku 38 348 000,-Kč na neinvestiční projekty). Republikový výbor pro prevenci kriminality navržené dotace schválil. Podrobnosti a přehled podpořených projektů najdete zde.
 
PhDr. Ivana Dostálová z OPK informovala o závěrečném vypořádání meziresortního připomínkového řízení, kterým prošla „Zpráva o plnění úkolů vyplývajících ze Strategie prevence kriminality v České republice na léta 2012 až 2015 za rok 2014“ a RVPPK jí schválil k odeslání na zasedání vlády.
 
Příští zasedání se koná ve čtvrtek 30. dubna 2015.
 
Mgr. Květa Dočkalová, odbor prevence kriminality MV

vytisknout  e-mailem