Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Tisková zpráva ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Listopad 2017 

Tisková zpráva
ze zasedání Republikového výboru pro prevenci kriminality

Republikový výbor pro prevenci kriminality (RVPPK) se sešel na pravidelném zasedání ve středu 29. listopadu 2017 v budově Ministerstva vnitra v Praze. Jednání proběhlo pod vedením Mgr. Davida Chovance, ředitele odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality Ministerstva vnitra.

Podrobnější přehled jednotlivých témat a prezentací:

1.  Účinnost trestní politiky z hlediska recidivy (1.pdf, 240 kB)
Mgr. Jan Rozum z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci seznámil výbor s analýzou účinnosti trestní politiky. Materiál zmiňuje faktory, které vstoupily do problematiky v souvislosti s NOZ, a praktickou nefunkčnost ukládání některých alternativních trestů, např. domácího vězení nebo využití elektronického monitorovacího systému.

2. Vyhodnocení zavádění prvků moderních technologií v Krajském ředitelství policie Středočeského kraje (2.pdf, 8 MB)
Plk. Mgr. Jiří Fejfar prezentoval projekt, který je zaměřen na snižování kriminality na místní úrovni za použití moderních technologií a informačních systémů. K účinnosti projektu přispívá také úzké propojení všech složek zodpovědných za bezpečnost v lokalitě (PČR, MP, samospráva, asistenti prevence kriminality…)

3. Hazardní hraní v České republice za rok 2017 (3.pdf, 1 MB)
Mgr. Zdeněk Rous z Úřadu vlády ČR publikoval výsledky výzkumu zaměřeného na hazardní hraní a doprovodné sociálně patologické jevy.

4. Prevence kriminality příslušníků ozbrojených sil a bezpečnostních sborů ČR (4a, 4b, 4c.pdf)
Pplk. Mgr. Jan Ševčík z Ministerstva obrany seznámil výbor s koncepcí prevence kriminality příslušníků armády a zároveň s nejčastějšími přestupky a trestnými činy, které páchají příslušníci ozbrojených sil. Mgr. Bc. Ivo Mitáček předložil statistiky Generální inspekce bezpečnostních sborů. Zároveň demonstroval nástroje, kterými GIBS předchází páchání trestné činnosti v ozbrojených sborech včetně identifikace rizikových faktorů a návazných preventivních programů.


Další jednání RVPPK se uskuteční během února 2018.

vytisknout  e-mailem