Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Systém datových schránek je připraven na ostrý provoz

Čtyři dny před ostrým startem Informačního systému datových schránek je celý systém stoprocentně připraven na plné spuštění 1. 11. 2009. Systém funguje bez problémů, zvládá zátěž a poskytuje všechny požadované funkce. 

Své datové schránky již aktivovaly všechny krajské úřady, Česká správa sociálního zabezpečení, Generální ředitelství cel a další významné orgány státní správy. Všechny tyto subjekty už své datové schránky plně využívají, tedy posílají i přijímají místo papírových obálek datové zprávy.

"Systém funguje 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a eviduje několik set bezproblémových přihlášení za minutu. Jeho zatížení je přesto minimální a prodlevy ve zpracování požadavků na serverech jsou prakticky neměřitelné," potvrdil Petr Stiegler, ředitel sekce rozvoje služeb a eGovernmentu České pošty, která je provozovatelem systému.

Komplikace při přihlašování, odesílání a přijímání datových zpráv, které postihly Ministerstvo spravedlnosti, nejsou v žádném případě na straně Ministerstva vnitra ani Informačního systému datových schránek, ale jde o technický problém dodavatele spisové služby Ministerstva spravedlnosti.

Experti Ministerstva vnitra, České pošty a společnosti Telefónica O2 nabídli Ministerstvu spravedlnosti pomoc a problémy dodavatele spisové služby Ministerstva spravedlnosti se jim v odpoledních hodinách podařilo vyřešit. Situaci přesto nadále monitorujeme.

Ministerstvo vnitra a Česká pošta však zásadně odmítá, že by za tyto komplikace mohla plánovaná odstávka systému z 24. a 25. 10. 2009. Během odstávky, která potvrdila technickou připravenost systému, se nepracovalo na ničem, co by souviselo s rozhraním spisové služby a Informačního systému datových schránek.

  

Mgr. Marta Selicharová
tisková mluvčí České pošty s.p.

Bc. Jana Malíková
ředitelka odboru a tisková mluvčí MV

  


27. října 2009

vytisknout  e-mailem