Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Studium v ČR bude pro cizince jednodušší

Od počátku června letošního roku mají studenti ze třetích zemí snadnější možnost nástupu na českou vysokou školu. Počítá s tím Projekt „Zrychlená procedura udělování pobytových oprávnění pro cizince – zahraniční studenty ze třetích zemí“. 

Projekt chce dosáhnout zrychlení vydávání víz k pobytu nad devadesát dnů, případně povolení k dlouhodobému pobytu cizincům v České republice v rámci podpory mobility studentů.
  
„Zjednodušením a urychlením procedury bychom chtěli podpořit mobilitu studentů. Ti přinášejí nejen své zahraniční zkušenosti na české vysoké školy, vytvářejí ale také mezinárodní konkurenční prostředí, čímž přispívají k vyšší kvalitě našeho vzdělávání,“ vysvětlil ministr školství Petr Fiala.
  
Cílovou skupinou projektu jsou studenti ze třetích zemí. Ročně se jedná o přibližně 330 stipendistů vycházejících buď z bilaterálních či multilaterálních mezinárodních smluv, případně z Usnesení vlády České republiky, které se týká rozvojových zemí a českých krajanů.
  
Projekt zpracovalo Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí.
  
Jsem opravdu šťastný, že tato změna nastává. Nesčetněkrát mě v zahraničí oslovili lidé, že u nás chtějí studovat. I studenti, kteří získali stipendium, neměli včas víza. Konečně se také stáváme otevřenou zemí, řekl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg.
 
Program zahrnuje i možnost udělení stipendia v „případech hodných zvláštního zřetele“ – jedná se o případy, kde není sjednána bilaterální mezinárodní smlouva nebo v případech humanitárních a přírodních katastrof.
 
„Projekt považujeme za další krok k podpoře migrace osob, na jejichž pobytu má Česká republika zvýšený zájem a k lepšímu řízení migrace,“
dodal ministr vnitra Jan Kubice.
 
 
Mgr. Pavel Novák
ředitel odboru tisku a PR

vytisknout  e-mailem