Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Stav extremismu

k 6.5. 2010 v České republice 

 Komentář k videu v textové podobě:

6. května 2010 prezentoval 1. náměstek ministra vnitra plk. Jiří Komorous dosavadní úspěchy v rámci boje proti extremismu: „Já myslím, že je zcela zřejmé, že za ten rok práce všech složek ministerstva vnitra i Policie ČR došlo ke znatelnému posunu v celé oblasti boje proti extremismu.“

V rámci naplňování strategie boje proti extremismu bylo už vykonáno mnoho práce a splněna celá řada úkolů. Byl například dokončen Manuál ke shromažďování a další dokumenty nápomocné obcím při zajišťování veřejného pořádku v rámci práva shromažďovacího.

Ministerstvo vnitra financuje výzkum vnímání pravicového extremismu, jehož výsledky budou zveřejněny od konce roku 2010. Byl také ustanoven nový systém v personální politice výrazně snižující možnost infiltrace extremistů do bezpečnostních složek.

Jiří Komorous: „My bychom rádi do příštího období napřeli pozornost zejména do té oblasti předcházení extremismu, tzn. braní témat extremistům. To jsou projekty Úsvit, vzdělávací a lektorská činnost, součinnost Policie ČR se školami tak, aby extremisti neměli témata, se kterými by mohli hrát.“

Ministerstvo vnitra bude v boji proti extremismu intenzivně pokračovat i v následujících letech, např. bude pokračovat činnost nízkoprahového zařízení Chanov nebo projekt bezpečný dům. Velmi významným projektem pro rok 2011 je Systém včasné intervence. Jeho cílem je nastavení spolupráce mezi Policií ČR, městskou policií, soudy, státními zástupci a probační a mediační službou.
 

vytisknout  e-mailem