Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sportovci v Koreji dostanou každý den olympijský chléb Karel

Známá pravda říká, že o úspěchu či neúspěchu rozhoduje každý detail. Jedním z nich může být i chuť domova. A proto budou mít čeští sportovci v Koreji každé ráno v olympijské vesnici olympijský chléb Karel. Autory myšlenky jsou vodní slalomář Vávra Hradilek a předseda olympijského výboru Jiří Kejval. „Deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky české pečivo hodně chybí. A myslím, že to tak sportovci často mají,“ říká Vávra. Chleba si budou moci koupit i fanoušci na Olympijských festivalech v Brně a Ostravě. 

Pekárna v Koreji

Každý den budou mít naši olympionici na stole ve vesnici čerstvý chléb, marmeládu a med. Vše z jižních Čech. „V minulosti jsem jezdil do Sušice na závody. Kupovali jsme si tam místní legendární koláče. No a po olympiádě jsem se seznámil s pekařem Karlem Rendlem,“ vysvětluje Vávra. „A když jsme se bavili s Jirkou Kejvalem o české tradici, došli jsme ke chlebu. Napadlo nás to všechno propojit.“

Pekárna odjela po moři začátkem listopadu, do Koreje dorazila v těchto dnech. Voňavý klenot bude vznikat v Českém domě.  „Pečeme v noci, abychom mohli ráno rozvážet do obou vesnic. Každý den napečeme přibližně 80 bochníků,“ popisuje Karel Rendl, jemuž budou v Koreji pomáhat další dva pekaři, včetně jeho syna, mimochodem už šesté pekařské generace Rendlů. Část chleba odebere i Slovenský dům.

Tajemství? Ne, „jen“ poctivý chleba

Recept není tajný ani tajemný. „Proč bychom měli vymýšlet něco extra? Držíme se tradice. Prostě pečeme dobrý a poctivý chléb z kvalitních surovin,“ říká s láskou Karel, jehož jméno chleba nese. „Ale je to shoda náhod, tohle jméno jsme vybrali podle chleba, který pekla moje máma doma,” směje se Vávra.

Chléb na olympijských festivalech

O chleba nebudou ochuzeni ani fanoušci, kteří vyrazí na Olympijský festival do Brna i Ostravy. Návštěvníci si budou moci zakoupit chléb, který vychází ze stejné receptury a kvásku. Olympijský chléb Karel bude možné ochutnat v různých variantách s kvalitní pomazánkou v pěti variantách.

Chleba Karel.jpg
 


 

Tisková zpráva ke stažení na www.olympic.cz/media v sekci Tiskové zprávy, fotografie z akce najdete na https://fotobanka.olympic.cz.

vytisknout  e-mailem