Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nejlepším resortním sportovcem za rok 2013 se stala Martina Sáblíková

Ve středu 23. října 2013 se v kongresovém sále pražského TOP Hotelu uskutečnilo slavnostní vyhlášení nejlepších sportovců Centra sportu Ministerstva vnitra i nejlepších sportovců a sportovních týmů z řad policistů a hasičů, kteří vrcholnými výkony přispěli k reprezentaci České republiky i resortu MV v letošním roce. Ocenění vedle ministra vnitra Martina Peciny, policejního prezidenta Martina Červíčka a generálního ředitele hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby předávaly významné sportovní osobnosti z let minulých, mezi jinými i olympijské vítězky Dana Zátopková, Věra Čáslavská a Miloslava Hübnerová.  

Letošní vítězkou ankety Sportovec Ministerstva vnitra roku 2013, kterou každoročně pořádá Ministerstvo vnitra ve spolupráci s resortním Centrem sportu MV, se stala fenomenální rychlobruslařka Martina Sáblíková, která i přes zdravotní problémy dokázala v uplynulé sezoně vybojovat na mistrovství světa v Soči zlatou a stříbrnou medaili na tratích 5000 a 3000 metrů. Na druhém místě se umístila loňská vítězka, skifařka Miroslava Knapková, která po zlatu z olympijských her v Londýně doplnila svoji medailovou sbírku v letošní sezoně hned dvěma cennými kovy, zlatem z mistrovství Evropy a bronzem z mistrovství světa. Třetí v pořadí, velká naděje našeho ženského biatlonu Gabriela Soukalová, vybojovala ve své životní sezoně několik vítězství v závodech Světového poháru a společně s kolegy z Centra sportu MV i bronzovou medaili v závodech smíšených štafet na domácím mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Těsně pod pomyslnými stupni vítězů skončil nejlepší z mužů, handicapovaný cyklista Jiří Ježek, který tak zopakoval umístění z loňského ročníku ankety. Nejúspěšnější paralympijský cyklista historie letos vybojoval na mistrovství světa handicapovaných sportovců dvě druhá místa a splnil si i velký sen, když v roli předjezdce absolvoval trať časovky na slavné Tour de France. „Byl to pro mě nádherný zážitek, za prvé jsem od té doby, kdy jsem začal dělat cyklistiku, vždycky myslel na účast na Tour a za druhé doufám, že jsem tím otevřel dveře i pro účast dalších handicapovaných sportovců na podobných závodech,“ promluvil o svých pocitech zkušený cyklista.
 
Vedle sportovců z Centra sportu MV ceny obdrželi i nejlepší sportovci z řad policie a hasičů, kteří se v této sezoně mohou pochlubit řadou vynikajících úspěchů. V požárním sportu exceloval a první cenu v kategorii Nejlepší sportovec Hasičského záchranného sboru získal nstržm. Josef Vlk, který na letošních Světových hrách policistů a hasičů v severoirském Belfastu mimo jiné zvítězil ve výběhu do 27. patra belfastské Obel Tower. V kategorii týmů obsadilo první místo reprezentační družstvo HZS ČR, které na mistrovství Evropy v disciplínách TFA získalo letos v německém Mönchengladbachu celkem devět medailí. Ocenění Nejlepší sportovec Policie ČR získala plavkyně nprap. Lenka Trčová, která letos na Policejním mistrovství Evropy na Ukrajině získala v disciplíně 50 m prsa bronzovou medaili. Nejlepším policejním týmem bylo vyhlášeno družstvo volejbalistek pod vedením trenéra Stanislava Mitáče, které korunovalo svoji účast na 2. policejním mistrovství Evropy ve volejbale konaném v Praze ziskem zlaté medaile, když ve všech zápasech deklasovalo soupeřky drtivým poměrem 3:0.
 
Jako každý rok bylo jedním z vrcholů večera i uvedení významné sportovní osobnosti do Síně slávy Centra sportu MV. Letos byl takto oceněn střelec Petr Kovařík, držitel stříbra z mistrovství světa v roce 1970, a hlavně trenér několika generací úspěšných střelců včetně legend Petra Kůrky a Milana Bakeše. Zvláštní Cenu ministra vnitra za mimořádný sportovní výkon roku 2013 získala smíšená štafeta biatlonistů ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec, která na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě získala vynikající bronzovou medaili.
 
Centrum sportu Ministerstva vnitra dlouhodobě potvrzuje, že je jako jeden z mála subjektů v naší republice schopno vytvořit sportovcům skutečně špičkové podmínky, které se následně odráží v jejich výkonech na vrcholných evropských i světových soutěžních kláních. Snahu o dlouhodobou podporu resortního sportu potvrdil ve svém projevu i ministr vnitra Martin Pecina: „Doufejme, že chudé roky již skončily a Ministerstvo vnitra bude schopno sportovní aktivity v rámci resortu, které ostatně dlouhá léta podporovalo, podporovat i nadále.“ Ministr rovněž vyjádřil hluboké uznání oceněným sportovcům za jejich výkony v uplynulé sezoně a popřál co nejvíce dalších sportovních úspěchů, kterými přispívají k šíření dobrého jména českého sportu v zahraničí.“ Na závěr svého projevu dodal: „Dnes jsme zde zhlédli nádherné ukázky silné vůle, obrovského sebezapření a tvrdé práce a já bych si přál, abychom my všichni tyto vlastnosti projevovali co nejvíce, aby se tato země měla lépe.“
 
 
Sportovec Ministerstva vnitra roku 2013
 
V jednotlivých kategoriích byli oceněni:
 
 
1. místo            Martina Sáblíková                    rychlobruslení
2. místo            Miroslava Knapková                veslování – skif
3. místo            Gabriela Soukalová                  biatlon
4. místo            Jiří Ježek                                  cyklistika
5. místo            Ondřej Moravec                       biatlon
6. místo            Tomáš Nýdrle                          broková střelba
7. místo            Jitka Pešková                          broková střelba
8. místo            Vendula Frintová                     triatlon
9. místo            Renata Štrbíková                     stolní tenis
10. místo          Karolína Erbanová                   rychlobruslení
 
Nejlepší sportovec HZS ČR
 
Jednotlivci        nstržm. Josef Vlk                    požární sport
 
Kolektivy          reprezentační družstvo HZS ČR – soutěže v disciplínách TFA 
  
nstržm. Michal Přecechtěl
pprap. Jaromír Barcuch
npor. Mgr. Vladimír Vysocký
nstržm. Ing. Lukáš Novák
nstržm. Jiří Mikulecký
nstržm. Ladislav Mikulecký
nstržm. Štěpán Karban
nprap. Pavel Kubín
nprap. Ing. Zdeněk Koutník
nprap. Radek Jakeš, DiS.
nstržm. Josef Vlk
nstržm. Martin Hruška
nstržm. Lukáš Rosenkranz
nstržm. Roman Viej
pprap. Dušan Plodr
pprap. Jan Semerádt
 
Nejlepší sportovec Policie ČR
 
Jednotlivci        nprap. Mgr. Lenka TRČOVÁ                plavání
 
Kolektivy          reprezentační družstvo volejbalistek Policie ČR
 
kpt. Ing. Martina Kubánková
nprap. Michaela Bláhová
Bc. Gabriela Volfová
Jiřina Karvánková
por. Bc. Andrea Sládková
por. Mgr. Adéla Bartková
Iveta Halbichová
Vladimíra Valášková
Kristýna Zoulová
Tereza Vinklerová
Eva Hodanová
Bc. Kateřina Suchoňová 
 
Cena ministra vnitra za mimořádný sportovní výkon roku 2013
 
Smíšená štafeta biatlonistů – MS 2013
 
Veronika Vítková
Gabriela Soukalová
Jaroslav Soukup
Ondřej Moravec
 
Síň slávy Centra sportu MV
 
Petr Kovařík     kulová střelba
 
 
Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem