Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Společný program francouzského, českého a švédského předsednictví

Představení programu 

Od ledna 2007 jsou předsednické země sdruženy do tzv. tria předsednictví, které během svého rok a půl trvajícího mandátu tvoří předsednický tým (tři země, které se po sobě střídají ve funkci předsednictví). Země tria mají od roku 2007 povinnost vedle svého šestiměsíčního programu předložit Evropskému parlamentu také program osmnáctiměsíční, který odráží cíle všech tří spolupracujících států a je v platnosti po celou dobu předsednictví těchto zemí.
 
Program francouzského, českého a švédského „trojpředsednictví“  si klade za cíl především zajistit kontinuitu v prosazování společných priorit. Země tria si pak stanovily řadu společných cílů a zavázaly se ke společné podpoře během celého období implementace této strategie. Agendy Ministerstva vnitra se týká především kapitola Prostor svobody, bezpečnosti a práva.
 
Vedle tohoto společného základního programu „trojpředsednictví“ byl vytvořen ještě program pro oblast vnější dimenze justice a vnitra EU. Dokument představuje obecný nástin aktivit v této oblasti, které mají být triem předsednických států realizovány v následujícím 18-měsíčním období. Základní ideovou myšlenkou programu je shoda partnerů na existenci souvislosti mezi vnitřní bezpečností členských států EU a vnějšími hrozbami a výzvami.

vytisknout  e-mailem