Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

"Společná analýza, společná akce" - konference národních zpravodajů EU pro obchod s lidmi

Ve dnech 30. a 31. března se v Praze uskutečnila Konference národních zpravodajů EU pro obchod s lidmi, které se zúčastnili přední odborníci zabývající se sběrem dat, monitoringem situace a evaluací opatření přijímaných proti obchodování s lidmi. Jednalo se o první akci na toto téma uspořádanou v rámci EU. 

Česká republika vnímá obchodování s lidmi jako zásadní téma; z tohoto důvodu si ho také zvolila jako dílčí prioritu českého předsednictví. Nad konferencí převzal záštitu ministr vnitra Ivan Langer, slavnostně ji zahájila náměstkyně ministra vnitra pro evropské záležitosti Lenka Ptáčková Melicharová. Ministerstvo vnitra ČR při přípravě konference úzce spolupracovalo s Evropskou komisí a Zvláštní představitelkou a koordinátorkou OBSE pro potírání obchodu s lidmi.

V průběhu konference představili národní zpravodajové svou činnost. Velká část diskuse se soustředila na způsob, formu a periodicitu zpracování a předkládání národních zpráv o obchodu s lidmi. Ministerstvo vnitra vytvořilo, jako pomůcku a nástroj pro užší spolupráci, speciální webovou stánku www.national-rapporteurs.eu. Na této stránce jsou k dispozici základní informace o podobě národních zpravodajů v jednotlivých členských státech EU, včetně kontaktů, relevantních národních webových stránek a základních národních dokumentů. Vytvoření tohoto základního nástroje pro sdílení a výměnu informací v rámci EU bylo účastníky konference velmi oceněno.

Cílem konference bylo zahájení diskuse o možnostech vytvoření funkční sítě národních zpravodajů na úrovni EU. Díky spolupráci s Evropskou komisí, ale zejména se Zvláštní představitelkou a koordinátorkou OBSE, se však zajistí provázanost i na oblasti vně EU, z nichž řada obětí trestné činnosti obchodování s lidmi, zneužívaných v zemích EU, pochází. Již v závěru konference bylo zřejmé, že se výzva českého předsednictví k užší spolupráci národních zpravodajů setkala s pozitivním ohlasem.

  

Markéta Matlochová
tisková mluvčí ministerstva vnitra pro CZ PRES

  


1. dubna 2009

Odkazy do noveho okna

NR conference_1

NR conference_1 

Detailní náhled

NR conference_2

NR conference_2 

Detailní náhled

NR conference_3

NR conference_3 

Detailní náhled

NR conference_4

NR conference_4 

Detailní náhled

NR conference_5

NR conference_5 

Detailní náhled

NR conference_6

NR conference_6 

Detailní náhled

NR conference_7

NR conference_7 

Detailní náhled

NR conference_8

NR conference_8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem