Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Sněmovna – o kontrole, zaměstnaneckém penzijním připojištění a daních

Úřady, kraje i obce loni více než v minulých letech kontrolovaly dodržování cen a cenových předpisů. Proti roku 2009 však uložily jen poloviční objem pokut, 34 milionů korun. Z nich nakonec postižení zatím zaplatili 9,4 milionu korun. Kontrolovaly se například ceny mléka do škol, vodného a stočného nebo regulované nájemné. Na kontroly vyráželi nejen finanční úředníci, ale i celníci, zaměstnanci Energetického regulačního úřadu nebo Státní energetické inspekce. Informuje o tom zpráva o cenové kontrole za loňský rok, kterou v minulých dnech vláda předložila Poslanecké sněmovně. Například za předražování vodného a stočného loni padlo 31 pokut za celkem 6,5 milionu korun. Vodárny si zahrnovaly do ceny i neoprávněné náklady nebo nepřiměřený zisk. Kontrola cen na pravidelných vnitrostátních autobusových linkách proběhla u šesti firem a u všech našla pochybení. Byly za ně uloženy dohromady pokuty za 87 000 korun. Naproti tomu při kontrole cen mléka do škol žádné porušení cen kontroloři nezjistili. Nezjistili ani, že by takto dotované mléko sloužilo někomu jinému než školákům. Kontroly i pokut se ale dočkala i dvě krematoria, dohromady musela zaplatit 83 501 korun. Téměř dvojnásobek však museli zaplatit někteří provozovatelé hřbitovů za předražování hřbitovních služeb.
 
Sněmovna bude na své nejbližší schůzi projednávat novelu, která do českého práva zavádí pravidla evropské směrnice pro instituce provozující zaměstnanecké penzijní pojištění. Vláda však poslancům předkládá přebíranou směrnici v takové podobě, která vznik zaměstnaneckých fondů v České republice neumožní. Češká republika odmítla v minulosti některá ustanovení této směrnice převzít, protože v tuzemsku v současné době podle vlády nikdo zaměstnanecké penzijní fondy neprovozuje. Vláda v minulosti do zákona zapracovala pouze ta ustanovení, která upravovala případy, kdy tyto penzijní fondy v tuzemsku nabídne zahraniční firma. Směrnice, která nese název IORP, má v celé Evropské unii sjednotit pravidla pro instituce, jež mají na starosti důchodové pojištění zaměstnanců a dohled nad jejich fungováním. Evropská komise kvůli ní zažalovala Českou republiku už dvakrát, naposledy letos v březnu.
 
Sněmovní evropský výbor se postavil proti návrhu Evropské komise na zavedení jednotného daňového základu pro firmy v Evropské unii. Stanovisko svého výboru bude ještě posuzovat celá Sněmovna. Poslanci by měli přijmout podle evropského výboru usnesení, v němž doporučí vládě, aby nepodporovala kroky vedoucí k jednotnému daňovému základu. Podle výboru je plán pro Českou republiku nepřijatelný. Navíc prý porušuje zásadu, podle níž se má rozhodování o veřejných záležitostech odehrávat na nejnižším stupni veřejné správy. Návrh Evropské komise uvádí, že jednotný daňový základ má být nepovinný; pokud budou společnosti chtít, mohly by zůstat ve svém vnitrostátním daňovém systému. Komise také zdůrazňuje, že sazba daně by zůstala v pravomoci jednotlivých členských států. Cílem komisního návrhu je to, aby firmy mohly podat v rámci celé Evropské unii pouze jedno daňové přiznání u jedné daňové správy. Na základě tohoto jediného daňového přiznání by pak byl základ daně podniku rozdělen podle zvláštního vzorce mezi ty členské státy, v nichž tento podnik provozuje činnost.

text -žam-

vytisknout  e-mailem