Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Smlouva o předávání odsouzených Vietnamců bude podepsána na podzim

Smlouva o předávání odsouzených osob mezi Českou republikou a Vietnamem, která by měla přispět k efektivnějšímu boji proti drogové kriminalitě, bude podepsána na podzim letošního roku. Minulý týden proběhlo jednání zástupců ministerstev vnitra a spravedlnosti ČR s vietnamskou stranou, kde se podařilo prosadit možnost předávání odsouzených Vietnamců k výkonu trestu do země původu bez jejich souhlasu.  

„Jde o další ze střípků mozaiky, které by měly přispět k tomu, aby si někteří vietnamští občané výrobu a distribuci drog na českém území rozmysleli. V současné době připravujeme finální text dohody, kterou podepíšeme na podzim,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. „Vietnamská strana původně trvala na podmínce, že by bylo možné dotčenou osobu vyhostit až po jejím souhlasu. Docílili jsme zásadní změny, že už tento souhlas není požadován,“ dodal ministr.

Boj s drogami je jednou z priorit ministra a mezi opatření, která mohou v tomto boji pomoci, patří právě uzavření Smlouvy o předávání odsouzených osob. 

Smlouva spadá do gesce Ministerstva spravedlnosti, s nímž Ministerstvo vnitra na jejím uzavření úzce spolupracuje.

 

O návrhu smlouvy by měla v nejbližší době jednat vláda ČR, v platnost by pak mohla vstoupit v první polovině příštího roku.

Lucie Nováková
ředitelka odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem