Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Efektivní veřejná správa


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Resort vnitra ušetří v příštích dvou letech přes pět milionů Kč za časová razítka a certifikáty

Ministr vnitra Milan Chovanec pokračuje v nastaveném trendu, že s veřejnými prostředky resortu bude zacházet hospodárně a bude hledat úspory všude tam, kde je možné ušetřit. Díky nově vysoutěžené zakázce na centrální poskytování časových razítek a certifikátů tak jen v následujících dvou letech ušetří složky Ministerstva vnitra 5,3 mil. Kč.  

V rámci veřejné zakázky na centrální zajišťování kvalifikovaných časových razítek a komerčních certifikačních služeb bylo pro dosažení maximální finanční úspory využito elektronické aukce. Vítězem se stala Česká pošta, která nabídla nejnižší ceny. 
 
„Jasně jsme ukázali, že pokud se veřejné zakázky vypisují poctivě a zodpovědně, je možné na vysoutěžených službách výrazně ušetřit. Chci občany ujistit, že podobně hospodárně budu na Ministerstvu vnitra postupovat nejen při zadávání dalších, často daleko větších veřejných zakázek, ale že podobně transparentní budou všechny mé kroky v čele úřadu,“uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Díky nově uzavřené smlouvě dosáhne 59 složek Ministerstva vnitra oproti minulému období v následujících dvou letech výrazného snížení smluvních cen za uvedené služby. „Myslíme si, že se nám takto zajímavého výsledku podařilo mimo jiné dosáhnout i díky zvolení modelu elektronické aukce. Jen pro představu, za stejné množství kvalifikovaných časových razítek, za které Ministerstvo vnitra zaplatilo v předchozích dvou letech 2,9 mil. Kč, zaplatíme příště jen 220 tisíc Kč. Jde o 92% úsporu, která dělá 2,7 mil. Kč,“ vysvětlil náměstek ministra vnitra pro ICT Jaroslav Strouhal s tím, že u kvalifikovaných certifikátů činí úspora 54 %. Konkrétně za objem z minulých dvou let už vnitro nezaplatí 4,8 mil. Kč, ale jen 2,2, což dělá úsporu 2,6 mil. Kč.  
 
Cena časového razítka před vysoutěžením nové zakázky byla 0,90 Kč, nová cena za časové razítko je 0,07 Kč. Původní cena za elektronický podpis byla 308 Kč, nově 150 Kč. S Českou poštou byly uzavřeny rámcové smlouvy na čtyři roky na 6 098 105 Kč. Balíček služeb pak kromě uvedených příkladů obsahuje i další příbuzné produkty. Forma rámcové smlouvy nicméně neznamená, že by se resort zavázal povinně odebírat určité množství služeb. Ministerstvo vnitra zaplatí pouze za ty služby, které bude mít zájem odebrat.
 
 
Denisa Čermáková
zástupkyně ředitele odboru tisku a public relations

vytisknout  e-mailem