Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

eGovernment


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na text R. Kedroně ze serveru Lidovky.cz 6. prosince 2013 „Na Pecinu míří první trestní oznámení. Podal ho vysoký policejní důstojník.“

Ministerstvo vnitra považuje za nutné doplnit informace z článku na serveru Lidovky.cz z pátku 6. prosince 2013 „Na Pecinu míří první trestní oznámení. Podal ho vysoký policejní důstojník.“ Redaktor v článku, který vychází z informací policejního důstojníka, jehož jméno není zveřejněno, mj. obviňuje ministra vnitra ze zneužití pravomoci úřední osoby či maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, a to kvůli údajným „personálním šachům“, kdy si do svého kabinetu „vytáhl“ dva detektivy.
 
Znovu opakujeme fakt, že ministr vnitra si do svého týmu „nestáhl“ dva podplukovníky, konkrétně Jindřicha Láta a Martina Grima, ani se nesnažil žádného z nich instalovat do čela ÚOKFK. Tito policisté nemají žádné zvláštní postavení, jak se v článku tvrdí. Jak už Martin Pecina uvedl ve svém prohlášení, např. pplk. Jindřicha Láta dříve neznal a tento příslušník mu byl doporučen policejním prezidentem.
 
Upozorňujeme, že veškeré kroky ministra vnitra byly transparentní, v souladu se zákonem a bez jakýchkoliv postranních úmyslů, které se mu některé osoby snaží podsunout. Výběrové řízení na obsazení dvou volných služebních míst ve služební hodnosti vrchní rada vyhlásil ministr vnitra Martin Pecina dne 7. října 2013. Uzávěrka výběrového řízení byla stanovena na den 11. října 2013. Zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, nestanoví lhůtu pro odevzdání přihlášek uchazečů a Ministerstvo vnitra nemá vlastní interní předpis, který by problematiku výběrových řízení pro příslušníky upravoval. Lhůtu tedy může vyhlašovatel stanovit dle vlastní úvahy.
 
Služební funkcionář, v tomto případě ministr vnitra, si zřídil k posouzení vhodnosti uchazeče výběrovou komisi. Na základě výsledků výběrového řízení ustanovil na volná služební místa příslušníky, kteří byli doporučeni pro obsazované služební místo výběrovou komisí (§ 23 odst. 2 zák.č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů), a zároveň je povolal k plnění úkolů na Ministerstvu vnitra (§ 2, odst. 4 zákona č. 361/2003 Sb.).
 
Předcházející prohlášení ministra vnitra k údajnému personálnímu tlaku na Policii ČR najdete zde.

 

Pavel Novák
ředitel odboru tisku a public relations

 

vytisknout  e-mailem