Ministerstvo vnitra České republiky  

Přejdi na

Moderní úřad


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Reakce na článek paní Petry Jůzlové „Stát nutí schránky živnostníkům“

Vyjádření Ministerstva vnitra k článku Lidových novin „Stát nutí (datové) schránky živnostníkům“ ze středy 10. července 2013.
 
Redaktorka Petra Jůzlová uvádí, že novela zákona o elektronických úkonech z dílny Ministerstva vnitra donutí téměř milion živnostníků pořídit si datovou schránku. To dle redaktorky může dotčeným osobám způsobit nemalé komplikace v jejich činnosti.
 
K tomu považujeme za nutné uvést, a redaktorce jsme tuto informaci sdělili, že Ministerstvo vnitra nechtělo a ani nechce zavádět povinnost využívat datové schránky pro žádné další skupiny obyvatel, podnikatelů či firem, než na které se povinnost vztahuje nyní.
 
Povinnost zavedl do zákona „změnový“ zákon o nemocenském pojištění (č. 470/2011 Sb.) v pozměňovacím návrhu, který ve druhém čtení sněmovního tisku č. 441 (budoucího zákona č. 470/2011) načetl v Poslanecké sněmovně poslanec Jan Husák. 
 
Nejde a nikdy nešlo o návrh Ministerstva vnitra. Náš rezort naopak tento návrh považuje za nesystémový a neztotožňuje se s ním. Jak už jsme uvedli, Ministerstvo vnitra nechtělo ani nechce zavádět povinné datové schránky pro žádné další skupiny. Naopak považujeme za důležité systém neustále modernizovat způsobem, aby byl pro jeho současné uživatele co nejvíce komfortní.

vytisknout  e-mailem